Kazahstan găzduiește o expoziție internațională despre viitorul energiei la care participă peste 100 de țări

În noiembrie 2012 Biroul International pentru Expoziţie (BIE) a desemnat Astana, capitala Kazahstanului, ca fiind gazda EXPO 2017. Astana EXPO 2017 se desfãşoarã pe parcursul a trei luni, în perioada 10 iunie – 10 septembrie. Tema expoziţiei internaţionale din 2017, „Energia viitorului”, reflectă una dintre cele mai mari provocari cu care se confruntă umanitatea în zilele noastre şi are ca scop crearea cadrului prezentãrii soluţiilor inovatoare în domenii precum eficienţă energetică, reducerea emisiilor de dioxid de carbon, energie ”verde”, transporturi, încălzire, dar şi o dezvoltare sustenabilă a planetei. Totodatã expoziția este dedicată provocărilor și problemelor legate de energia globală, ce au impact direct asupra vieții. Printre acestea se numără încălzirea globală și schimbările climatice, dezvoltarea, securitatea energetică și lipsa resurselor naturale, accesul la apă, conservarea biodiversității și promovarea egalității globale1.

EXPO este un eveniment global ce are ca scopuri educarea publicului, împărtășirea inovației, promovarea progresului și încurajarea cooperării. Acesta este un eveniment complex ce încorporeazã o mare varietate de activitãti, expoziții, întâlniri diplomatice, întâlniri de afaceri, dezbateri publice și emisiuni live. Se adresezã unui public divers, state naționale, companii, organizații internaționale, sectorului privat şi publicului larg.2 Organizatorii Astana EXPO 2017 estimează că evenimentul va atrage peste cinci milioane de vizitatori din întreaga lume. În cadrul evenimentului vor lua parte peste 100 de state, printre care şi România, numeroase organizații internaționale precum, Banca Mondialã, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) sau Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) dar şi un numãr mare de companii, printre care Shell, Air Astana, OMV, Romgaz şi Rompetrol3.

La ceremonia de deschidere Astana EXPO 2017, ce a avut loc în data de 9 iunie 2017, au luat parte mai peste douăzeci de șefi de stat și de guvern printre care Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, președintele Chinei, Xi Jinping, președintele Rusiei, Vladimir Putin, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, dar și miniștri, ambasadori și comisari naționali. Pe parcursul celor 93 de zile expoziție peste 3000 de evenimente tematice și culturale vor avea loc, inclusiv zile naționale, concerte și spectacole, seminarii și forumuri tematice, workshop-uri și săptămâni tematice4.  Una dintre activitățile principale ale Astana EXPO 2017 este Forumul ”Energiei Viitorului”, ce se desfășoară pe toată perioada expoziției. Forumul ”Energia Viitorului”cuprinde 6 săptămâni de conferințe și dezbateri, în săptămânile pare, și 6 săptămâni tematice, în săptămânile impare. În cadrul Forumului vor lua parte politicieni și șefi de stat, reprezentanți ai Guvernului Republicii Kazahstan, organizații internaționale, reprezentanți ai industriei , mediului de afaceri, instituții de cercetare, mediul academic și organizații nonguvernamentale.

Spațiul expozițional cuprinde două pavilioane tematice, iar fiecare pavilion tematic este secționat în patru zone tematice. Primul pavilion este amenajat în jurul ideii ”energia generată de către Pamant și spatiul extraterestru poate fi utilizată de către omenire pentru dezvoltarea energetică în perioada contemporană”, al doilea pavilion este amenajat în jurul ideii ,,admiterii existenței crizei energetice la nivel global, epuizarea resurselor naturale și degradarea mediului”. Pavilioanele tematice au rolul de a facilita interacțiunea dintre vizitatori și participanți și de a expune publicul unei experiențe interactive, ce îmbină tehnologiile inovative, expozițiile tematice, conferințe și multe altele. De asemenea, în cadrul expoziției fiecare participant are dreptul la amenajarea unui pavilion. Romania are desemnat un pavilion de cca. 400 metri pătrați și este destinat prezentării și promovării, prin intermediul companiilor autohtone, a soluțiilor inovatoare pentru încălzire și eficiență energetică. Pavilionul românesc are sloganul ,,Energy of Light” și prezintă România drept o țară a inovației și a  invențiilor. Proiectul laserului ELI-NP de la Măgurele va fi elementul central al pavilionului, acesta fiind cea mai importantă investiție în domeniul cercetării în România în ultimii ani.

Ministrul Afacerilor Externe al României,  Teodor Meleşcanu, a luat parte la ceremonia de deschidere a zilei naţionale dedicată României  în cadrul expoziţiei desfăşurate la Astana. Acesta a accentuat importanţa dezvoltării relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Republica Kazahstan. Mai mult, vizita oficială a ministrului român a marcat aniversarea a 25 de ani de relaţii diplomatice celebrate de România ş Republica Kazahstan.

Expoziția mondială Astana EXPO 2017 este o platformă internațională ce are ca scop informarea comunității internaționale, la nivel national, corporativ și individual despre nevoia promovării și a prezentării noilor tehnologii în domeniul energetic și realizarea de parteneriate și cooperare de lungă durată. Totodată, Astana EXPO 2017 este o experiență culturală și o oportunitate pentru Republica Kazahstan de a deveni un partener în noul mediu economic, bazat pe devoltarea ”Energiei Viitorului”.

Bibliografie:

[1.] https://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2017/expo_astana_2017/2017.05.02_participation_guide_v2.pdf

[2.] http://www.bie-paris.org/site/en/expos/about-expos/what-is-an-expo

[3.]  https://expo2017astana.com

[4.]https://www.agerpres.ro/expo-astana/2017/06/09/expo-astana-2017-debuteaza-sambata-stindardul-romaniei-va-fi-laserul-de-la-magurele-11-07-30

[5] https://www.agerpres.ro/english/2017/07/28/expo-astana-2017-melescanu-romania-constant-supporter-of-relations-development-between-eu-and-kazakhstan-16-21-56

Published by Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan

The Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan (CCIRom-Tkm) is a non-governmental organization of public utility, autonomous and apolitical, founded in 2009 to promote the economic cooperation between Romania, Turkmenistan and other countries in the Central Asian region.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: