Compania energetică franceză Total se întoarce în Iran

În data de 3 iulie 2017, compania energetică franceză Total S.A a semnat un contract cu Ministerul Iranian al Petrolului prin care se angajează să dezvolte South Pars, partea iraniană a celui mai mare câmp de gaze naturale din lume.

Proiectul în valoare de 4,8 mld USD reprezintă faza a unsprezecea de exploatare și va fi realizat în cooperare cu China National Petroleum Corporation2, și  National Iranian Oil Company, o companie iraniană de stat, unul dintre cei mai mari jucători în domeniul petrolier din lume3, toate cele trei companii având experiență în operarea pe piața Orientului Mijlociu. Total va fi operator majoritar și va deține o participație de 50.1%, alături de compania de stat chineză CNPC, cu o reprezentare de 30%, și Petropars, subsidiară a National Iranian Oil Company, cu 19.9%.

Conducerea NIOC a adăugat că, în baza contractului, investiția în South Pars 11 va produce 56.6 milioane de metri cubi de gaz pe zi, respectiv 9.5 miliarde de metri cubi de gaz pe perioada contractuală de 20 de ani și 290 milioane de barili de gaz condensat, 14 milioane de tone de gas lichid, 12 milioane de tone de etan, 2 milioane de gaz sulfurat și 315 miliarde de metri cubi de de gaz fără sulfuri.

Semnarea contractului marchează întoarcerea Total S.A în Iran, țara care deține cea de-a doua rezervă de gaze naturale și a patra rezervă de petrol din lume. Exploatarea câmpului South Pars a început  în 1990, Total fiind unul dintre marii investitori care au colaborat la dezvoltarea fazelor 2 și 3 până în 2006, când Statele Unite au impus sancțiuni împotriva Teheranului. Din cauza acestora, operațiunile din South Pars au fost întreprinse în ultimii trei ani în exclusivitate de contractori iranieni. Inițiativa companiei energetice Total se materializează la un an de la ridicarea sancțiunilor, ce a avut loc în schimbul restricționării programului nuclear al Teheranului.

South Pars/North Dome este un zăcământ de gaz natural condensat aflat în Golful Persic și conţine 14.000 de miliarde de metri cubi de gaze, reprezentând 8% din rezervele mondiale cunoscute. Acesta acoperă o suprafață de 9700 km pătrați, din care 3700 km pătrați (South Pars) se află în apele teritoriale iraniene, și 6000 de kilometri pătrați (North Dome) se află în apele teritoriale din Qatar.

Proiectul va fi demarat după 40 de luni de la semnarea contractului, iar gazul exploatat  va fi destinat pentru consumul intern, începând din 2021.

Dezvoltarea fazei 11 a câmpului South Pars se va realiza în conformitate cu strategia grupului de a-și extinde prezența în Estul Mijlociu. Proiectul se va desfășura în două etape, iar prima constă în ridicarea a 30 de sonde și 2 platforme conectate prin 2 conducte subacvatice la facilitățile de pe țărm. Ulterior vor fi construite stații de compresie maritime, care vor eficientiza procesul de exploatare. În baza Iranian Petroleum Contract, NIOC este partener tehnic al activităților întreprinse, fără să împartă costurile și riscurile dezvoltării operațiunilor. Un alt motiv pentru care Iran permite companiilor străine să se implice în operațiunile de explorare și exploatare a resurselor de petrol și gaze este pierderea capacității de producție.

Iran a dezvoltat un program de exploatare a gazelor naturale începând din 1970. Cu toate acestea, producția și consumul intern de gaze au urmat o creștere pronunțată după 1980, cu o accelerare marcată de descoperirea zăcământului South Pars.

Producția brută de gaz a Iranului a fost estimată la 232 miliarde de metri cubi în 2014, clasându-se a treia din lume, după cea a Statelor Unite și a Rusiei. Aproximativ 98% din gazul comercializat a fost destinat consumului intern, iar cererea de gaz natural a crescut intr-un ritm ridicat.

Iran s-a confruntat cu deficit în lunile de iarnă, recurgând la importuri din Turkmenistan pentru a echilibra piața în perioadele de vârf a cererii. Se preconizează o creștere a producției brute de gaz cu o rată medie de 5% pe an, de la 241 miliarde de metri cubi în 2015, până la 307 miliarde de metri cubi în 2020.

Published by Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan

The Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan (CCIRom-Tkm) is a non-governmental organization of public utility, autonomous and apolitical, founded in 2009 to promote the economic cooperation between Romania, Turkmenistan and other countries in the Central Asian region.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: