Banca Islamică de Dezvoltare a aprobat un împrumut în valoare de 273 milioane USD pentru dezvoltarea reţelelor de telecomunicaţii din Turkmenistan

Pe 3 iulie 2017, Banca Islamică de Dezvoltare a aprobat acordarea unei facilităţi de credit în valoare de 273 milioane USD, având ca destinaţie un proiect de anvergură de dezvoltare a reţelelor de telecomunicaţii.

Împrumutul acordat Turkmenistanului este parte dintr-un demers de finanţare mai vast al Băncii Islamice de Dezvoltare. Astfel, membrii Consiliului Director al Băncii, în întrunirea cu numărul 320 din 03.07.2017, au aprobat acordarea unui total de 1.096 milioane USD cu titlu de împrumut pentru proiecte strategice de dezvoltare în statele membre.

Susţinerea de către Bancă a Turkmenistanului este concretizată prin acordarea unei facilităţi de credit concesional pe termen lung, fără dobândă, pentru care statul turkmen va achita doar un comision, având ca scop acoperirea costurilor administrative.

După aprobarea facilităţii de credit, beneficiarul semnează acordul de finanţare cu Banca, moment în care se începe faza de implementare a proiectului de către beneficiar, respectiv de supervizare de către Bancă a implementării corecte. Ultima fază intervine după implementarea proiectului şi constă într-o evaluare imparţială a realizării proiectului efectuată de Biroul de Evaluare a Operaţiunilor, entitate independentă şi distinctă de Bancă. După caz, Biroul furnizează rapoarte privind impactul realizat prin comparaţie cu impactul previzionat, oferind o bază solidă de recomandări şi bune practici în domeniu.

Impactul major al împrumutului acordat Turkmenistanului va fi resimţit în rândul viitorilor furnizori şi contractanţi prin care statul turkmen va implementa proiectul de modernizare şi extindere al reţelelor de telecomunicaţii. În final, efectele investiţiilor în sectorul telecom sunt vizibile în bunăstarea economică a ţării, jucând însă un rol vital şi în creşterea participării şi dezvoltării comunităţilor dezavantajate geografic.

Din istoricul proiectelor anterioare finanţate prin astfel de împrumuturi, implementarea poate dura oriunde între 2 şi 12 ani. Aceleaşi estimări arată că Biroul de Evaluare a Operaţiunilor probabil va efectua evaluarea impactului într-un termen între 2 şi 5 ani de la finalizarea proiectului.

În prezent, Turkmenistanul se află într-un continuu proces de dezvoltare a reţelelor telecom din ţară. În acest sens, principalii furnizori de telefonie mobilă (MTS şi Altyn Asyr) au făcut progrese graduale, punând la dispoziţia utilizatorilor servicii de Internet prin GPRS în 2008, respectiv prin tehnologia 3G în 2010 şi 4G în 2013. Tot în 2013 furnizorii au introdus şi abonamentele cu Internet nelimitat.

Published by Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan

The Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan (CCIRom-Tkm) is a non-governmental organization of public utility, autonomous and apolitical, founded in 2009 to promote the economic cooperation between Romania, Turkmenistan and other countries in the Central Asian region.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this: