Baku a găzduit cea de-a patra întâlnire trilaterală a miniștrilor de externe ai Turciei, Azerbaidjanului și Turkmenistanului

În data de 19 iulie 2017 a avut loc cea de-a patra întâlnire trilaterală a miniștrilor de externe ai Turciei, Azerbaidjanului și Turkmenistanului: Mevlut Çavușoğlu, Elmar Mammadyarov, respectiv Rashid Meredov.

Evenimentul a avut loc în capitala azeră, Baku, scopul principal fiind accentuarea necesității cooperării dintre cele trei state în vederea creșterii stabilității regionale. Aceste deziderate sunt urmărite de către părţile implicate  încă de la prima întâlnire trilaterală din data de 26 mai 2014, prilej cu care s-a susținut ideea de cooperare pentru a menține pacea, stabilitatea și a oferi un impuls pentru dezvoltarea economică.

În cadrul ultimei întâlniri, ministrul de externe turc a opinat cu privire la necesitatea cooperării regionale, dar și cu referire la continuitatea discuțiilor și tratativelor dintre statele regionale.

Corelat, Çavușoğlu a declarat că sectorul energetic reprezintă un stimulent important în regiune din punct de vedere economic şi a abordat  problematica căii ferate Baku-Tbilisi-Kars care va lega Turcia, Georgia și Azerbaidjan.

Mai mult, Calea ferată BTK reprezintă un proiect de infrastructură care va contribui semnificativ la creșterea fluxurilor comerciale și intensificarea relațiilor între statele tranzitate, așa cum s-a stabilit încă din 2014 în cadrul primei întâlniri trilaterale de la Baku. Calea ferată BTK va avea o lungime totală de 836 km și capacitatea de a transporta anual aproximativ 7 milioane tone de mărfuri și 1 milion pasageri. Ulterior, capacitatea căii ferate se va amplifica odată cu finalizarea lucrărilor, ajungând la o capacitate de 3 milioane pasageri și peste 15 milioane tone de mărfuri.

De asemenea, pe parcursul  evenimentului, au avut loc discuții referitoare la punerea în funcțiune a căii ferate BTK până în toamna acestui an, în pofida amânărilor succesive privind finalizarea proiectului în trecut. Acest proiect va aduce un plus de bunăstare regiunii Caucazului, aflată în dezvoltare.

În ceea ce privește întregul Caucaz de Sud, prin intermediul proiectului feroviar va fi asigurat transportul către piața europeană pentru aproximativ 500 milioane cetățeni și va fi facilitat accesul de mărfuri din și către Europa.

Așadar, punerea în funcțiune a căii ferate va contribui la cooperarea regională și va stimula creșterea economică între cele trei state și va reprezenta un proiect strategic important în regiunea Asiei Centrale.

Prin urmare, cele patru întâlniri diplomatice de până acum au accentuat importanța strategică a inițiativelor în sectorul energetic și transporturilor din zona Mării Caspice pentru coridoarele care tranzitează Turkmenistan, Azerbaidjan și Turcia.

Published by Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan

The Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan (CCIRom-Tkm) is a non-governmental organization of public utility, autonomous and apolitical, founded in 2009 to promote the economic cooperation between Romania, Turkmenistan and other countries in the Central Asian region.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: