Împlinirea a 25 de ani de relații bilaterale româno-turkmene sărbătorită la București

Institutul Diplomatic Român, alături de Ambasada Turkmenistanului la București a organizat pe 21 iulie 2017 o masă rotundă cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice intre cele două țări, la care au participat membri ai corpului diplomatic, reprezentanți ai grupului parlamentar de prietenie româno-turkmen, reprezentanți ai mediului academic și de afaceri. Toți participantii au remarcat dinamica pozitivă de dezvoltare a relațiilor bilaterale între Turkmenistan și România în domenii precum cooperarea politică și diplomatică, comerț și domeniul cultural-umanitar.

De asemenea, președintele României, Klaus Iohannis, a trimis o scrisoare președintelui Turkmenistanului, Gurbanguly Berdimuhamedov, prin intermediul căreia l-a felicitat pe acesta și poporul turkmen cu ocazia celei de-a 25-a aniversare a stabilirii relațiilor diplomatice dintre cele două state, a afirmat guvernul turkmen. Conform declarației președintelui României, se urmărește aprofundarea relațiilor bilaterale prin implementarea unor inițiative comune, în special în sectorul energetic și stabilirea unor legături directe de transport între porturile Mării Negre și cele din Marea Caspică, pentru  îmbunătățirea schimburilor comerciale.

Relațiile dintre România și Turkmenistan s-au dezvoltat prin intermediul Declarației Comune a Președintelui României și Președintelui Turkmenistanului din anul 2009 și Planului de acțiuni din anul 2012 pentru punerea în aplicare a Declarației Comune.

Anterior s-a raportat că cele două țări au convenit să studieze căile optime ale coridorului de comerț și de transport al Mării Negre-Caspice, folosind avantajele porturilor Constanța și Turkmenbashi. Astfel, atenția se îndreaptă asupra formării coridorului de transport eurasiatic.

Serviciul de Stat pentru Transportul Maritim și Fluvial al Turkmenistanului a studiat în ultimii ani posibilitatea transportului de mărfuri, inclusiv de gaz lichefiat, către Constanța. Ruta de livrare implică utilizarea de containere speciale și trece prin Marea Caspică spre Baku (Azerbaidjan), apoi pe cale ferată către Batumi sau Poți (Georgia, regiunea Mării Negre) și de acolo în România, pe mare, deschizând noi orizonturi către Europa.

De asemenea, a fost discutată problematica conectivității dintre Europa și Asia Centrală, prin realizarea proiectului de transport de mărfuri Marea Neagră – Marea Caspică, inițiat de România și Turkmenistan, ce valorifică legătura directă peste Marea Neagră a portului maritim Constanța și a porturilor georgiene. Președintele Turkmenistanului Gurbanguly Berdimuhamedov a reiterat susținerea puternică din partea țării sale pentru acest proiect.

Vicepremierul Turkmenistanului, Rașid Meredov a exprimat aprecierea deosebită pentru foarte bunele relații politice dintre cele două țări, precum și în cadru multilateral, arătând că, pentru țara sa, România reprezintă poarta de intrare a Turkmenistanului în Europa. Mai mult, Meredov a subliniat interesul tării sale pentru exportul gazului turkmen spre Europa, inclusiv prin intermediul proiectului AGRI. În acest context, a avut loc un schimb de opinii cu privire la stadiul concretizării proiectului conductei transcaspice de transport al gazului natural. Proiectul AGRI (Azerbaidjan — Georgia — România Interconnector) își propune transportul gazelor naturale din regiunea Caspică, pe teritoriul Azerbaidjanului și Georgiei, și traversarea Mării Negre cu ajutorul navelor metaniere, implicând construcția a două terminale de lichefiere (pe coasta georgiană a Mării Negre și la Constanța). Odată ajunse în România, gazele lichefiate ar urma să fie regazeificate și transportate mai departe prin conducte spre restul Europei. Volumele de gaze sunt destinate în principal asigurării consumului României și Ungariei, restul fiind direcționate către alte potențiale piețe din Europa. Proiectul AGRI a fost inițiat în 2010 printr-un memorandum semnat la București între România, Azerbaidjan și Georgia, iar ulterior s-a alăturat și Ungaria.

Astfel, cu această ocazie relațiile dintre România și Turkmenistan sunt reîmprospătate. Prin intermediul proiectului AGRI, statele implicate vor capăta atât beneficii economice cât și diplomatice. Turkmenistanul se află pe locul 4 în lume în ceea ce privește rezervele de gaze naturale și a exportat un volum de 46 de miliarde de metri cubi în anul 2014, fiind unul dintre importanții exportatori la nivel mondial. Prin intermediul acestui program statul turkmen urmărește să își mărească volumul exporturilor prin extinderea pieței de desfacere.

Published by Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan

The Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan (CCIRom-Tkm) is a non-governmental organization of public utility, autonomous and apolitical, founded in 2009 to promote the economic cooperation between Romania, Turkmenistan and other countries in the Central Asian region.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: