Iran dezvăluie o nouă linie de producție de rachete

Ministerul iranian al Apărării a deschis o nouă linie de producție de rachete, ce pot ataca avioane de luptă, drone, rachete de croazieră și elicoptere. Ceremonia de inaugurare s-a desfășurat într-o locație nedezvăluită.

Racheta Sayyad 3 este o rachetă sol-aer, cu rază medie de acțiune, care poate atinge o altitudine de 27 km și se poate deplasa până la 120 km de la locul de lansare. Noua rachetă este o îmbunătățire a rachetei Sayyad 2, la care au fost adăugate elemente de fuzelaj reproiectate și o unitate de ghidare. Sayyad 3 poate fi folosită cu sistemul defensiv aerian Talash și Talash 2, momentan în curs de dezvoltare. Sistemul de depozitare și lansare al rachetei este identic cu cel al rachetei Sayyad 2, indicând asemănarea de dimensiuni dintre cele două. Sayyad 3 poate urmări 30 de ținte și poate ataca simultan 12. Raza de acțiune a rachetei este, însă, întrecută de numeroase alte rachete precum: Shahab-1 (300 km), Shahab-6 (10 000 km), Sejjil (2 500 km), Ashura (3 000 km), Samen (800 – 1 000 km). Predecesoarea, Sayyad 2, a fost construită după RIM-66 SAM, rachetă de origine americană procurată de Iran înainte de revoluția din 1979.

Rachetele Sayyad 3 sunt proiectate și construite de oameni de știință și experți ai Industriei Aerospațiale, din cadrul Ministerului Apărării. Ministerul Iranian al Apărării este o structură de comandă și control a forțelor armate iraniene, având așadar control operațional asupra dezvoltării programului balistic. În decembrie 2016, Iranul a susținut un exercițiu militar de 3 zile, la care au participat forțele de apărare aeriană IRIAF, Armata Republicii Islamice Iraniene și IRGC. În timpul acestor exerciții militare a fost testată pentru prima dată racheta balistică Sayyad 3.

Lansarea producției rachetelor Sayyad 3 are loc în contextul tensiunilor dintre Statele Unite și Iran, cauzate de noile sancțiuni economice impuse Teheranului. Departamentul de Stat al S.U.A. a anunțat pe 18 iulie că administrația a desemnat 18 entități de stat militare, entități private și persoane implicate în susținerea programului balistic iranian, cât și a unei organizații infracționale transnaționale iraniene. Acțiunile au fost luate pe baza Ordinului Executiv 13382, care se referă la proliferarea armelor de distrugere în masă și la activitățile de susținere a acestui tip de activități. A fost invocat de asemenea Ordinului Executiv 13581, emis de către fostul președinte al Statelor Unite, Barack Obama, pe data de 24 iulie 2011,  care privește organizațiile infracționale transnaționale. Astfel, Departamentul de Stat acuză IRGC Aerospace Force Self Sufficiency Jihad Organization (ASF SSJO) și IRGC Research and Self Sufficiency Jihad Organization (RSSJO) pentru implicarea lor în cercetarea rachetelor balistice iraniene și organizarea unor teste de zbor. În plus, U.S. Department of the Treasury’s Office of Foreign Assets Control (OFAC) acuză alte 7 entități și 5 indivizi de implicarea în susținerea Corpulului Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC).

IRGC este una dintre cele mai mari forțe economice din Iran și a fost acuzată în trecut de acte teroriste organizate pe teritoriul mai multor state, precum Afganistan, Argentina, Azerbaidjan, Bahrain, India, Iran, Iraq, Israel, Libia, Arabia Saudită, Siria, Turcia, Statele Unite ale Americii și Yemen. Conform Departamentului de Stat și Consiliului pentru Relații Externe al Statelor Unite, IRGC oferă suport financiar și material altor grupuri extremiste precum Hizballah și Hamas.

Deschiderea liniei de producție a rachetelor Sayyad 3 are loc după ce Arabia Saudită a semnat un contract cu privire la furnizarea de echipamente militare în valoare de 350 miliarde de dolari cu Statele Unite, acestea urmând a fi livrate în următorii 10 ani. Armamentul achiziționat va îmbunătății capabilitățile militare ale Arabiei Saudite. „Am fost martori de curând la o achiziție imensă în regiune, plătită ca răscumpărare Americii și au intenția de a aduce arme în regiune cu scopul amenințării Iranului islamic.”, afirmă Hossein Dehghan, Ministrul Apărării al Iranului.

Programul balistic al Iranului a început în timpul domniei șahului Mohammad Reza Pahlavi, dar s-a dezvoltat considerabil după Revoluția Islamică din 1979. De-a lungul următoarei decade, guvernul iranian a cumpărat primele rachete balistice tactice – 30 Scuds din Libia. IRGC a început la scurt timp un program de inginerie inversă pentru a-și reduce dependența de țările străine. Interesul Iranului a vizat inițial rachetele cu raza scurtă de acțiune, însă, după războiul dintre Iran și Irak 1980-1988, obiectivele Teheranului s-au extins către rachetele cu rază lungă de acțiune. Proiectele au fost coordinate de IRGC și Organizația Industriilor Aerospațiale, ambele structuri fiind subordonate Ministerului Apărării. IRGC a început să lucreze în anii 1990-2000 la proiectarea rachetelor balistice intercontinentale, fără a le testa.

În prezent, experții consideră că programele balistice și nucleare sunt strâns legate. James Clapper, fostul director al Comunității Naționale de Informații (Director of National Intelligence), a declarat: “Rachetele balistice ale Iranului sunt capabile, în mod inerent, să transporte arme de distrugere în masă.”  Așadar, deși înțelegerea dintre China, Franța, Germania, Uniunea Europeană, Iran, Rusia, Maria Britanie și Statele Unite ale Americii din 14 iulie 2015 cu privire la dezvoltarea programului nuclear nu interzice rachetele balistice, activitățile legate de dezvoltarea și lansarea acestora este nerecomandată pe o perioadă de 8 ani de la adoptarea rezoluției Consiliului de Securitate al ONU 2231, Anexa B, Paragraful 3. Cu toate acestea, după adoptarea JCPOA, Iran a realizat trei teste cu rachete balistice.

Sancțiunile economice, impuse de Statele Unite și Uniunea Europeană în 2012, au avut un rol important în economia Iranului. În aprilie 2015, Jacob Lew, Secretar al Trezoreriei SUA, a estimat că economia Iranului putea fi cu 15-20% mai mare dacă sancțiunile nu ar fi fost impuse în 2012. În plus, peste 100 de miliarde USD în bunuri iraniene sunt reținute în conturi restricționate, în afara țării.

Published by Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan

The Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan (CCIRom-Tkm) is a non-governmental organization of public utility, autonomous and apolitical, founded in 2009 to promote the economic cooperation between Romania, Turkmenistan and other countries in the Central Asian region.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: