FMI îşi exprimă suportul pentru reformele economice ale Uzbekistanului

Între 17 şi 24 iulie o misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) condusă de Dl. Albert Jaeger a vizitat Tashkentul cu obiectivul de a discuta dezvoltările economice şi planul de reforme propus de autorităţile uzbece.

FMI s-a angajat să sprijine reformele propuse de executivul Uzbekistanului prin acordarea de suport tehnic, oferind de asemenea o analiză economică a beneficiilor acestor reforme pentru economia ţării. Vizita FMI este un răspuns al vizitei oficiale de la începutul lui iulie a delegației uzbece la FMI.

FMI a încurajat de asemenea Uzbekistanul să îmbunătățească sistemul propriu de statistici cu scopul de a contribui la îmbunătățirea calității de cooperare între Uzbekistan și FMI.

Astfel, conform concluziilor FMI:

  • Reformele sistemului de schimb valutar ar trebui sprjinite şi suportate de companii de Stat şi bănci controlate de Stat.
  • Se aşteaptă ca bugetul de Stat să atingă un surplus de 0,2 la sută din PIB
  • Misiunea a lăudat determinarea autorităţilor pentru a îmbunătăţi calitatea şi transparenţa statisticilor economice.

După vizita din Uzbekistan, delegaţia a făcut diverse recomandări pentru implementarea reformelor propuse de guvernul uzbek:

  • „Unificarea schimburilor valutare și permiterea unei alocări a resurselor de schimb valutar bazate pe piață va permite Băncii Centrale a Uzbekistanului (CBU) să pivoteze spre o politică monetară orientată spre stabilitate și capabilă de a controla inflația într-un mod eficient”.
  • ”Reforma sistemului de schimb valutar va promova de asemenea crearea de locuri de muncă și creșterea economică prin incrementarea competitivității externe, atrăgând astfel investiții externe, și va îmbunătăți alocarea resurselor domestice. Date fiind amplele rezerve de valută ale Uzbekistanului, reforma poate fi implementată dintro poziție avantajoasă.”

Astfel, câștigând sprijinul FMI pentru implementarea reformelor fiscale și economice guvernul uzbek se bucură de un avantaj important în corecta implementare a acestora.

Cu toate acestea, speculațiile referitoare la existența unei piețe negre a schimbului valutar, pun la îndoială eficiența ultimă a acestor reforme.

Bibliografie:

https://akipress.com/news:595148/

http://www.imf.org/en/News/Articles/2017/07/24/pr17296-statement-at-the-conclusion-of-an-imf-staff-visit-to-uzbekistan

http://www.tashkenttimes.uz/finances/1172-imf-stands-ready-to-support-uzbekistan-s-reform-efforts-christine-lagarde

https://www.azernews.az/region/116256.html

http://www.enter.news/en/news/finance/69553/imf-ready-to-support-uzbekistan-in-economy-reforming#.WYIvu4g1_IX

http://thediplomat.com/2017/08/are-foreign-exchange-reforms-on-the-way-in-uzbekistan/

Published by Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan

The Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan (CCIRom-Tkm) is a non-governmental organization of public utility, autonomous and apolitical, founded in 2009 to promote the economic cooperation between Romania, Turkmenistan and other countries in the Central Asian region.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: