Federaţia Rusă și Republica Populară Chineză efectuează exerciţii militare comune

Marina rusă și marina chineză au desfășurat exercițiul militar comun Joint Sea 2017 în Marea Baltică, în perioada 21-28 iulie 2017. Acesta a avut scopul de a crește eficiența cooperării dintre cele două flote în privința securității maritime și a dezvoltării unei relații durabile, conform declarației Ministerului Rus al Apărării. Colaborarea flotei marine ruse cu cea chineză a început în 2012, însă acesta este primul an în care exercițiile militare au loc în ape europene.

Flota rusă implicată în exercițiu a fost compusă din 10 nave maritime și mai mult de 10 avioane și elicoptere. În timpul exercițiilor militare comune, forțele aeriene și maritime participante au desfășurat acțiuni dirijate de un centru de comandă format din comandanții ambelor state. Pe parcursul întâlnirii, cele două flote au fost axate pe exerciții maritime de luptă.

Ceremonia de întâmpinare a avut loc pe data de 21 iulie, în zona Kalingrad, faza activă a exercițiului fiind între 24 și 27 iulie.

Acțiunea s-a desfășurat în Marea Baltică, în apropiere de St. Petersburg și Kaliningrad, între 21 și 28 iulie. Exercițiul militar a acoperit zona de la Peninsula Kola pană în Belarus, în proximitatea frontierei ruse cu Norvegia și Finlanda.

Navele chineze participante cuprind un singur distrugător (173 Changsho), o fregată (571 Yucheng), o navă de aprovizionare (petrolierul de realimentare 964 Luomahu – cu capacitate de transport de 10.700 tone de combustibil solid sau lichid), elicoptere și nave maritime (două nave de prim rang și o alta pentru susținere logistică, așa cum notează East Pendulum). Este pentru prima oară când acest distrugător aparținând celei mai noi generații de nave de luptă produse în China ajunge în această regiune.

Navele ruse participante cuprind o fregată, o aeronavă cu aripă fixă, elicoptere și nave maritime, submarinul nuclear TK-208 Dimitrii Donskoi, impreună cu crucisătorul nuclear Petru Cel Mare, prezent doar la parada din 30 iulie. Submarinul nuclear este cel mai mare din lume (lungime 172 metri, deplasare de peste 23.000 t la suprafată), iar nava Petru cel Mare este una dintre cele mai mari de acest tip la nivel mondial, cântărind 24.000 tone. Ambele nave fac parte din Flota Nordului, iar crucișătorul este navă-amiral.

„Scopurile principale ale acestor exerciții sunt de a crește eficiența cooperării dintre cele două state în ceea ce privește amenințările de securitate pe mare, de a crește compatibilitatea echipajelor rusești cu cele chineze și de a întări legătură de prietenie și cooperare dintre Marina rusă și Forțele Navale ale Armatei Republicii Populare Chineze” a declarat Ministerul Apărării din Rusia.Până acum, marina rusă și cea chineză au desfășurat șapte exerciții militare începând cu anul 2012. Anul trecut, în timpul Joint Sea 2016, cele două flote au desfășurat exercițiile militare pe parcursul a opt zile în Marea Chinei de Sud, pe coasta provinciei Guangdong.

Published by Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan

The Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan (CCIRom-Tkm) is a non-governmental organization of public utility, autonomous and apolitical, founded in 2009 to promote the economic cooperation between Romania, Turkmenistan and other countries in the Central Asian region.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: