Federația Rusă și Iranul răspund legii semnate de Donald Trump prin care le sunt impuse noi sancțiuni

Președintele Donald Trump a semnat pe 2 august 2017 legea Contracararea Adversarilor Americii (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act) prin care SUA impune noi sancțiuni Iranului, Federației Ruse și Coreei de Nord.

Legea s-a aflat în dezbatere în ultima lună, iar inițial prevedea doar sancțiuni împotriva Iranului și Federației Ruse. Propunerea legislativă a fost dezbătută și adoptată de Senat în această formă pe 15 iunie 2017,  cu 98 voturi pentru și două voturi împotrivă. Ulterior a fost trimisă către Camera Reprezentanților care a adăugat sancțiuni împotriva Coreei de Nord. Camera inferioară a Congresului a adoptat legea cu 419 voturi pentru și trei voturi împotrivă, iar Președintele Donald Trump a semnat-o pe 2 august, moment în care a și intrat în vigoare. O prevedere importantă este că Președintele are nevoie de aprobarea Congresului pentru a ridica sancțiunile aplicate Rusiei.

Președintele Comitetului pentru Afaceri Externe din cadrul Camerei Reprezentaților a Statelor Unite ale Americii, Ed Royce, a afirmat că legea reprezintă un puternic instrument susținut de ambele partide americane, care va crește avantajele economice și politice ale SUA. În declarația de presă publicată pe site-ul Casei Albe, președintele Donald Trump a menționat că aceste măsuri au rolul de a pedepsi acțiunile regimurilor de la Teheran și Phenian. Pe lângă acestea, liderul de la Casa Albă a declarat că S.U.A. nu vor admite implicarea vreunei entități în procesul lor democratic și că se vor alătura aliaților săi pentru a contracara acțiunile Federației Ruse. În același timp, președintele Trump a criticat legea pentru că ar încălca autoritatea executivului prin diminuarea puterii de negociere cu alte guverne.

 În cazul Iranului, noile sancțiuni ale SUA constituie o reacție la programul de dezvoltare a rachetelor balistice, susținerea unor organizații teroriste, încălcarea drepturilor omului și crima organizată. Încă din luna mai, când legea  a trecut de Comisia de Relații Externe a Camerei superioare a Congresului, senatorul american, Benjamin L. Cardin, a declarat că Iranul este unul din statele răspunzătoare pentru instabilitatea regională și că nu arată intenția de a se alătura comunității națiunilor responsabile.

În cazul Federației Ruse, sancțiunile sunt motivate de acțiunile desfățurate în Ucraina, Crimeea și Siria, dar și pentru presupusa implicare în alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie 2016. Măsurile vizează entitățile care fac afaceri cu structurile militare și de informații rusești, companii implicate în proiecte petroliere off-shore și cei care participă la construcția de conducte petroliere rusești pe teritoriul Rusiei. Legea are în vedere o mare parte a industriei ruse deja afectată de sancțiunile impuse în 2014.

            În ceea ce privește răspunsul din partea Teheranului, purtătorul de cuvânt al ministerului afacerilor externe, Bahram Qasemi a declarat că Iranul își rezervă dreptul de a răspunde măsurilor luate de administrația Statelor Unite.

                  Reacțiile din partea Kremlinului au apărut la cinci zile după ce Congresul a votat legea,iar pe data de 30 iulie, Președintele Vladimir Putin a dispus reducerea corpului diplomatic american din Rusia de la 1210 la 455 de persoane până la 1 septembrie 2017. În plus, Federația Rusă a confiscat două proprietăți americane de pe teriroriul Rusiei. Vladimir Putin motivează această dispoziție spunând că: „Am considerat că este momentul să arătăm că nu vom lăsa toate (n. t.) acestea fără un răspuns.”

            Reacții au apărut și din partea Uniunii Europene. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la noile sancțiuni economice impuse de Statele Unite. Acestea ar putea afecta investitorii europeni care întreprind activități în Rusia, mai ales pe cei care dețin active în sectorul petrolier, dar și industria energetică a UE. În acest context, Uniunea Europeană își rezervă dreptul de a lua o serie de măsuri pentru a-și apăra interesele.

Published by Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan

The Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan (CCIRom-Tkm) is a non-governmental organization of public utility, autonomous and apolitical, founded in 2009 to promote the economic cooperation between Romania, Turkmenistan and other countries in the Central Asian region.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: