Sistemul de apărare aeriană S-500: descriere și progrese

 Sistemul S-500 Prometey (eng. Prometheus) sau 55R6M Triumfator-M este un sistem de apărare aeriană dezvoltat la ora actuală în Federația Rusă. Conform agenției de presă TASS, CEO-ul adjunct al companiei Almaz-Antey, care dezvoltă acest sistem, a declarat pe 20 iulie 2017 că Almaz-Antey finalizează în prezent testele unui interceptor de rachetă de mare altitudine pentru sistemul S-500. Conform aceleiași surse, anumite elemente ale noului sistem S-500 au trecut cu succes partea de bază a testelor. DefenseWorld.net, Pravda.ru sau Rueconomics.ru afirmă că livrarea sistemului către armata rusă este programată pentru anul 2020.

Pe scurt, specificațiile sistemului S-500 sunt:

 1. Sistem de rachete „sol-aer” cu un timp de răspuns de 3 până la 4 secunde;
 2. Rază de acțiune de 500-600 km și altitudini de până la 40 km folosind interceptori de tipul „hit-to-kill” (n.a. prin forță cinetică) la viteza de 7 km/sec.;
 3. Raza de detecție a rachetelor balistice este de 2000 km, în timp ce pentru focoase este de aproximativ 1300 km;
 4. Poate intercepta rachete balistice intercontinentale aflate la finalul sau mijlocul traiectoriilor lor;
 5. Poate detecta și ataca simultan până la 10 focoase de rachetă balistică;

 Descriere

Dezvoltarea sistemului S-500 a început în anul 2002, acesta fiind dezvoltat de către compania Almaz-Antey pornind de la un design nou, astfel încât sistemul S-500 nu se bazează pe planurile de proiectare ale sistemului S-400. Componentele sistemului S-500 sunt:

 1. Rachete și vehicul de lansare:
  1. S-500 va utiliza:
   1. rachete hipersonice 77N6-N și 77N6-N1 ce vor atinge viteza de 7 km/sec. Acestea vor avea focoase inactive ce pot distruge focoase nucleare prin forța impactului (i.e. prin lovirea cu precizie a țintei la viteză foarte mare, nefiind necesari explozibili).
  2. Vehicul de lansare tip 77P6.
 2. Posturile de comanda folosesc șasiul BAZ-69092-12 (6×6) și includ:
  1. Postul 55K6MA ce reprezintă o variantă evoluată a posturilor de comandă a bateriei (de rachete) S-400 55K6E;
  2. Postul 85Zh6-2 care ar putea fi folosit pentru o baterie extinsă.
 3. Sistemul radar include:
  • Radarul pentru achizițe și gestionarea luptei 91N6A(M), versiunea modificată a radarului 91N6 (Big Bird), montat pe șasiul BAZ-6403.01 (8×8).
  • Radarul de achiziție 96L6-TsP, montat pe un șasiu BAZ-69096 (10×10), care este o variantă derivată din seria de radare 96L6-1 folosită ca radar de achiziție și centru de comandă pentru S-400.
  • Radarul de angajament multimod 76T6 montat pe șasiul BAZ-6909-022 (8×8). Bazându-ne pe caracteristicile acestui radar, este rezionabil să concluzionăm că 76T6 reprezintă o versiune îmbunătățită a radarului 92N6E (Grave Stone), ce are ca scop oferirea de îndrumare împotriva țintelor aeriene și a rachetelor balistice cu rază medie (IRBM).
  • Radarul de angajament pentru rachete anti-balistice 77T6 montat pe șasiul BAZ-69096 (10×10).

Toate componentele sistemul S-500 sunt montate pe șasiuri provenite din familia de vehicule BAZ-6909, în configurații de 6×6, 8×8, 10×10, ceea ce indică faptul că S-500 va fi un sistem foarte mobil, cu o durată mare de supraviețuire, construit pentru operațiuni de tipul “hide, shoot and scoot”. Conform unor surse din industria rusă a apărării, Rusia dezvoltă o nouă generație a sistemelor sale de telecomunicații pentru S-500 (complet protejate împotriva interceptărilor) ce va fi gata în 2018.

Sistemul S-500 va fi conectat cu sisteme similare (S-400, S-300VM4 și S-350) pentru crearea unui sistem de apărare aeriană integrat. Prin urmare, conform Russia News Now, sistemul are nevoie să integreze toate resursele de apărare aeriană din Rusia și să devină un fel de nod central (centru de control pentru sinteza datelor) ce va distribui sarcini celorlalte sisteme conectate cu acesta. În plus, este de așteptat ca S-500 să poată distruge ținte în mod automat (sistemul însuși definește prioritatea țintelor detectate, pentru ca apoi comanda operatorului să determine începerea interceptării lor). O alta funcționalitate importantă este distrugerea țintelor pe baza principiului „trage și uită” (shoot and forget) prin care operatorul nu trebuie să controleze rachetele interceptoare în mod manual către țintă.

Desfășurarea

Este planificat ca sistemul S-500 să fie dezvoltat în următorii ani pentru înlocuirea sistemului de rachete anti-balistice A-135. Raza probabilă de acțiune a rachetelor folosite de S-500 acoperă parte din țările Europei de Est și Țările Baltice, dar și mare parte din Europa ca rază de detecție a radarelor sale.

Concluzii

Sistemul S-500 complementează sistemele deja existente prin extinderea razei de acțiune. Acesta va fi o îmbunătățire majoră față de complexul S-400 deja în utilizare și, de asemenea, de sistemul american echivalent – Patriot PAC-3 . Din punct de vedere al proiectării, S-500 reprezintă o ieșire din tipar, întrucât nu a fost dezvoltat prin îmbunătățirea incrementală a modelului anterior S-400.

Există afirmații potrivit cărora sistemul S-500 poate detecta și ataca simultan până la 10 rachete balistice folosind interceptorii 77N6-N și 77N6-N1, similar sistemului american Terminal High Altitude Area Defense (THAAD). Oficiali americani din domeniul apărării consideră că tehnologia “stealth” devine nefolositoare împotriva sistemului de apărare aeriană S-500, care este capabil să distingă ținte “stealth” precum avioanele de luptă F-35. Pe de altă parte, există preocupări legate de situația în care ar exista o posibilă confruntare cu un adversar care a cumpărat o astfel de tehnologie ce folosește procesoare rapide în cadrul unui sistem integrat de apărare aeriană, capabilă să detecteze avioane (chiar și pe cele „stealth” în anumite cazuri).

Armata rusă va primi sistemul S-500 în următorii ani urmând ca acesta să devină o bază pentru sistemul național unificat de apărare anti-rachetă și anti-avion. Până atunci, sistemul se află încă sub teste, iar conform lui Vladimir Lyaporov, șeful Academiei de Apărare Aeriană și Spațială Zhukov, pregătirea specialiștilor selectați pentru a lucra cu S-500 a început deja.

Published by Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan

The Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan (CCIRom-Tkm) is a non-governmental organization of public utility, autonomous and apolitical, founded in 2009 to promote the economic cooperation between Romania, Turkmenistan and other countries in the Central Asian region.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: