Cooperarea dintre Turkmenistan și Azerbaidjan

Turkmenistanul și Azerbaidjanul au o serie de valori comune relevante în relațiile de cooperare bilaterale. Încă de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Turkmenistan și Azerbaidjan în anul 1992 s-a insistat asupra principiului cooperării pentru pace, securitate și prosperitate regională pe baza unui fond cultural comun. De altfel, încă din 2007 au avut loc patru vizite reciproce la cel mai înalt nivel dintre Turkmenistan și Azerbaidjan și a fost înființată o comisie interguvernamentală pentru cooperare economică între Turkmenistan și Azerbaijan.

Astfel, din dorința aprofundării relațiilor de cooperare și a stabilirii unor principii de interes pentru ambele state în data de 8 august 2017, a avut loc întâlnirea dintre președintele Turkmenistanului Gurbanguly Berdimuhamedov și președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev în capitala azeră Baku.Astfel, prin intermediul vizitei oficiale, șefii de stat au urmărit consolidarea relațiilor bilaterale cu perspectiva potențialului de dezvoltare comun.

Unul dintre subiectele dezbătute a vizat consolidarea securității regionale și internaționale. Din acest punct de vedere, întâlnirea a reprezentat la cel mai înalt nivel negocierile dintre cele două state, puse în lumina evoluției dinamice a relațiilor la nivel politic, economic, cultural și umanitar. Conform declarațiilor președintelui Turkmenistanului, Gurbanguly Berdimuhamedov, relațiile cu Azerbaidjan se dezvoltă dinamic și se bazează pe principiul respectului, egalității și cooperării reciproce avantajoase.

Cooperarea dintre Turkmenistan și Azerbaidjan a fost stabilită pe baza faptului că cele două state reprezintă actori importanți ai evoluției situației politice în regiunea Mării Caspice. În acest context, ambele țări au fost de acord asupra faptului că Marea Caspică, aflată în vecinătatea lor, trebuie să reprezinte atât o sursă a menținerii stabilității pe termen lung cât și o importantă formă de parteneriat la nivel internațional – o mare a păcii, bunei vecinătăți, concordanței și cooperării benefice. Cooperarea în zona Mării Caspice este datorată și interesului celor două state de a folosi rute alternative pentru transportarea resurselor energetice către spațiul european, dat fiind faptul că Turkmenistanul este unul dintre principalii actori pe piața energiei din regiunea Mării Caspice și a Asiei Centrale.

De asemenea, șefii de stat au evidențiat faptul că cele două țări trebuie să își extindă parteneriatele în cadrul Organizației Națiunilor Unite, Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, Organizației Islamice de Cooperare și Comunității Statelor Independente astfel încât să își mențină activitatea la nivel internațional prin oferirea asistenței necesare. Președintele turkmen a afirmat în acest context faptul că apreciază sprijinul din partea Azerbaidjanului privind co-autorizarea rezoluțiilor din cadrul Adunării Generale a O.N.U. adoptate conform inițiativelor propuse de Turkmenistan. Rezoluțiile în cauză urmăresc neutralitatea permanentă, stabilirea unui nou mecanism în sfera securității energetice și extinderea cooperării în domeniul transportului durabil.

Published by Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan

The Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan (CCIRom-Tkm) is a non-governmental organization of public utility, autonomous and apolitical, founded in 2009 to promote the economic cooperation between Romania, Turkmenistan and other countries in the Central Asian region.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: