Ceremonia de deschidere a Băncii de Uraniu Slab Îmbogățit va avea loc în data de 29 august 2017

Pregătirile pentru inaugurarea primei Bănci de uraniu slab îmbogățit din Kazahstan se apropie de final. Deschiderea oficială a Băncii de Uraniu Slab Îmbogățit, cu sediul în cadrul Uzinii Metalurgice Ulba din estul Kazahstanului, va avea loc in data de 29 august 2017. Totodată, în ziua de 29 august se sărbătorește Ziua Internațională împotriva Testelor Nucleare.

Discuțiile privind deschiderea acestui centru au început în anul 2010 la propunerea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) de a deschide o Bancă de uraniu slab îmbogățit. În anul 2011, Republica Kazahstan a depus candidatura pentru găzduirea acestei instituţii. În august 2015, AIEA și Republica Kazahstan au semnat acordul de înființare al primului centru de stocare al uraniului slab îmbogățit, ce a intrat în vigoare în ianuarie 2017. Banca va funcționa ca un mecanism de ultimă instanță, în cazului apariției unor întreruperi neprevăzute pe piata comercială de uraniu, ce ar duce la imposibilitatea statelor membre AIEA de a se aproviziona cu cantitatea necesară funcționării centralelor nucleare. În acest caz, statele în cauză vor avea posibilitatea de a îi solicita băncii cantitatea de uraniu slab îmbogățit necesară reluării activităţii. Centrul de stocare, ce urmează să găzduiască o rezervă de până la 90 de tone metrice de uraniu slab îmbogățit, este deținut de către Agenția Internațională pentru Energie Atomică și va fi controlat de către aceasta.

Statele membre AIEA ar urma să intre în posesia cantității necesare de uraniu slab îmbogățit, furnizată de către facilitatea din cadrul Uzinii Metalurgice Ulba, doar dacă îndeplinesc condițiile impuse de către AIEA și după ce au primit aprobarea oficială din partea Directorului General AIEA. Pentru a primi ajutorul solicitat, statele menţionate trebuie să îndeplinească criteriile: aprovizionarea centralelor nucleare cu uraniu slab îmbogățit a fost perturbată în urma unor circumstanțe neprevăzute; statul în cauză nu este capabil să se aprovizioneze de pe piața comercială de uraniu slab îmbogățit, de la un alt stat membru sau prin alte mijloace; AIEA nu a semnalat, în ultimul raport publicat, deviații privind scopul folosirii materialelor nucleare declarate de către statul în cauză; nu există probleme privind aplicarea garanțiilor cerute de către AIEA și statul membru a convenit asupra semnării unui acord cu AIEA privind furnizarea uraniului slab îmbogățit și al plății costului integral de reaprovizionare a Băncii de Uraniu Slab Îmbogățit cu cantitatea ce urmează să părăsească facilitatea de la Oskemen către statul solicitant.

Securitatea facilității de la Uzina Metalurică Ulba, Oskemen, urmează să fie asigurată de către Republica Kazahstan în conformitate cu prevederile și standardele de siguranță cerute de către AIEA.

Finanțarea Băncii de Uraniu Slab Îmbogățit s-a realizat pe baza contribuțiilor voluntare ale statelor membre AIEA, bugetul acesteia ajungând la o valoare de 150 milioane de dolari. Deschiderea primei instituţii de acest tip face parte dintr-o serie de eforturi globale de a asigura aprovizionarea cu uraniu slab îmbogățit a statelor membre AIEA, în situația aparitiei unor situații neprevăzute ce ar conduce la întreuperea activității nucleare în scopuri pașnice, și are ca obiective reducerea riscului proliferării nucleare și controlul procesului de îmbunătățire al uraniului la nivel internațional.

Published by Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan

The Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan (CCIRom-Tkm) is a non-governmental organization of public utility, autonomous and apolitical, founded in 2009 to promote the economic cooperation between Romania, Turkmenistan and other countries in the Central Asian region.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: