Federaţia Rusă va aproviziona Republica Populară Chineză cu gaz pentru 30 de ani începând din 2019

Proiectul dintre Rusia și China presupune construcţia unei conducte pentru furnizarea gazelor naturale din câmpurile din Siberia în China pentru o perioadă de 30 de ani. Potrivit lui Alexey Miller, președintele Comitetului de conducere al Gazprom, detaliile privind prețul convenit al afacerii sunt considerate secret comercial. Însă, conform analiștilor, prețul gazului rusesc astfel livrat este în jur de 350 de dolari pe 1000 de metri cubi.

Pe 21 mai 2014 Gazprom și China National Petroleum Corporation (CNPC) au încheiat un contract de vânzare-cumpărare pentru furnizarea de gaz natural rusesc către China prin conducta Power of Siberia. Contractul a fost încheiat pentru o perioadă de 30 de ani și prevede livrarea unui volum de 38 miliarde de metri cubi pe an.

Pe 13 octombrie 2014, la Moscova, părțile au semnat un Acord Tehnic – un supliment al contractului de vânzare-cumpărare. Acest document definește parametrii de bază ai proiectării, construcției și funcționării secțiunii transfrontaliere a conductei de gaze naturale Power of Siberia. În plus, documentul conține principalele caracteristici tehnice și tehnologice ale transferului de gaze de la vânzător la cumpărător.

La data de 4 iulie 2017, Gazprom și CNPC au încheiat un acord suplimentar anexat la  Contractul de vânzare-cumpărare pentru livrările de gaz rusesc prin ruta estică, definind data de începere a livrărilor. Potrivit acestui document, livrările de gaze către China prin intermediul conductei de gaze Power of Siberia vor începe în decembrie 2019. Alexey Miller, președintele Comitetului de conducere al Gazprom, a declarat că urmează să se construiască ultimii 2.156 kilometri din conducta Power of Siberia și că se așteaptă ca, în curând, consumul de gaze al Chinei să atingă 300 de miliarde de metri cubi.

În viitor, Moscova și Beijing intenționează să construiască o altă conductă – Power of Siberia 2 sau Ruta Occidentală – care ar urma să livreze încă 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale rusești. În mai 2015, președintele Comitetului de conducere al Gazprom, Alexey Miller, și vicepreședintele CNPC, Wang Dongjin, au semnat un Acord Comun privind condițiile care determină principalii parametri tehnici și comerciali ai aprovizionării de-a lungul conductei Power of Siberia 2. Gazprom și CNPC continuă să discute termenii încheierii contractului de vânzare-cumpărare.

Conform Gazprom, în prezent gazele naturale reprezintă 6% din mixul energetic al Chinei, iar cărbunele, petrolul și sursele de combustibili nefosili reprezintă 62%, respectiv 19% si 13%. Aceeași sursă afirmă că ponderea gazelor naturale va ajunge la 8,3-10% până în 2020 și la 12-15% până în 2030, conform Planului Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze. În conformitate cu obiectivele stabilite pentru industria gazelor naturale în cel de-al 13-lea plan cincinal, până la sfârșitul anului 2020 livrările de gaze naturale către piața chineză (producția internă și importurile) pot urca la 360 miliarde metri cubi, cu o capacitate de generare a energiei pe bază de gaz ce totalizează 110 GW (5% din generarea totală a energiei). Potrivit planului, necesitatea importurilor de gaze naturale se poate dubla până la sfârșitul anului 2020, atingând 150 de miliarde de metri cubi.

Câmpurile de gaz Chayanda și Kovykta se află în adâncurile Siberiei de est, iar conducta Power of Siberia, care va aduce gazul în China prin Vladivostok, va trece, pentru 4000 km (2.500 mile), prin zone muntoase și active din punct de vedere seismic. Potrivit lui Vladimir Putin, Rusia va investi 55 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectului, în timp ce China va investi cel puțin 20 de miliarde de dolari.

Published by Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan

The Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan (CCIRom-Tkm) is a non-governmental organization of public utility, autonomous and apolitical, founded in 2009 to promote the economic cooperation between Romania, Turkmenistan and other countries in the Central Asian region.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: