Tensiunile s-au redus neașteptat la granița dintre India și China

Confruntarea dintre India și China în regiunea de graniță Doklam s-a încheiat după ce ambele țări au decis să retragă trupele din zonă și au încheiat un acord în data de 28 august 2017 în urma unor săptămâni de diplomație activă.

Tensiunile au apărut pe data de 16 iunie 2017, când armata chineză a început construirea unui drum în Platoul Doklam iar soldații indieni au pătruns în regiune pentru a opri lucrările întrucât India consideră că zona este de importanță strategică. Ca urmare, China și-a întărit prezența, ambele țări dislocând în aria disputată câte 300 de soldați pe durata celor aproximativ două luni de confruntare.

Regiunea Doklam este revendicată de ambele părți și este situată la granița dintre Regatul Buthan, India și China. Teritoriul a fost disputat pentru prima dată în timpul războiului din anul 1962, iar actualmente aparține oficial Bhutanului, aliatul Indiei. Zona este sursă de controverse între Bhutan și China în ciuda acordului din anul 1890 prin care se recunoaște autoritatea Bhutanului. Beijingul susține că Platoul Doklam este parte a teritoriului Chinei, ceea ce i-ar permite construirea drumului..

Conflictul dintre cele două țări s-a accentuat în luna august. China a anunțat că va accepta soluționarea divergenței prin căi diplomatice doar după retragerea trupelor indiene de la graniță, iar Beijingul a susținut că militarii indieni au invadat regiunea Doklam încălcând dreptul internațional. India, la rândul său, a anunțat că nu este de acord cu retragerea unilaterală a trupelor. Mai mult de atât, New Delhi a considerat că realizarea unui drum în regiune de către China constituie o amenințare directă la adresa securității sale.

Conflictul a aparut în contexul relațiilor bilaterale tensionate. India nu susține inițiativa Belt and Road a Chinei și este îngrijorată de activitatea navală a Beijingului în Oceanul Indian. Înarmarea Pakistanului de către China reprezintă o amenințare în plus la adresa Indiei. Pe de altă parte, statul chinez nu apreciază lipsa sprijinului Indiei și nici colaborarea dintre aceasta și Washington. De asemenea, Beijingul se opune intrării Indiei în cadrul Nuclear Suppliers Group. NSG are 48 de state membre, care controlează comerțul cu tehnologie nucelară și se opune proliferării acestuia. Faptul că liderul spiritual Dalai Lama locuiește în India reprezintă un alt motiv pentru care relațiile dintre cele două țări sunt tensionate. Liderul budist a fugit din China acum șase decenii pentru a se salva de Armata Chineză care intenționa să pună capăt revoltelor din Tibet, iar întoarcerea acestuia poate determina o nouă revoluție.

Summitul BRICS a surprins reapropierea diplomatică dintre China și India. Țările membre BRICS, țări emergente, respectiv Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, s-au reunit în orașul Xiamen din China la începutul lunii septembrie. Președintele chinez, Xi Jingping, a menționat că o relație stabilă și sănătoasă dintre India și China este în interesul ambelor popoare. Fără a face referire directă la tensiunile din regiunea Doklam, Xi Jingping a subliniat că pacea și dezvoltarea ar trebui să fie calea spre rezolvarea problemelor. Întâlnirea dintre liderii celor două state a fost prima care a  urmat încheierii disputei din zona Doklam.

În cadrul întâlnirii bilaterale a fost accentuată intenția de a coopera. Atât președintele chinez cât și prim-ministrul Indiei, Narenda Modi, au decis să lucreze împreună, pe viitor, pentru a evita posibile dispute în zona graniței. În acest sens, cele două țări au considerat că este necesar ca forțele de apărare să mențină o colaborare strânsă. Xi Jingping a menționat nevoia de a respecta în cadrul relațiilor bilaterale cele Cinci Principii de Conviețuire Pașnică. Principiile fac referire la un set de reguli care guverneaza relațiile dintre state, formulate pentru prima dată în cadrul acordului dintre India și China semnat în 1954.

Published by Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan

The Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan (CCIRom-Tkm) is a non-governmental organization of public utility, autonomous and apolitical, founded in 2009 to promote the economic cooperation between Romania, Turkmenistan and other countries in the Central Asian region.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: