Turkmenistan este gazda celei de-a V-a ediții a Jocurilor Asiatice de Interior și Arte Marțiale

Marius GEORGESCU

În septembrie 2017 va fi organizată a V-a ediție a Jocurilor Asiatice de Interior și Arte Marțiale în Așgabat, Turkmenistan.

Conform organizatorilor, Complexul Olimpic din Așgabat, care va găzdui Jocurile, curpinde 30 de facilități[1] ce includ 15 structuri pentru desfășurarea competițiilor precum arena principală, arena de tae-kwon-do și dans sportiv, centrul acvatic, sala de atletism, sala pentru probele de arte marțiale, arena pentru basket, arena de biliard, centrul de bowling, centrul ecvestru, palatul de gheață, arena de haltere, arena de muay thai si ju-jitsu, centrul de șah, centrul de tennis interior și un velodrom[2].

De asemenea, complexul mai cuprinde un Sat Olimpic și un Centru Medical de Reabilitare pentru Paralimpici. Costul total pentru construirea Satului Olimpic a fost de 5 miliarde de dolari[3][4], și cuprinde infrastructura necesară pentru toți cei care vor fi cazati acolo, incluzând facilități sociale, culturale și centre comerciale, hoteluri, restaurante, cafenele, magazine, servicii pentru consumatori și parcări. Întreg complexul are o capacitate de peste 100000 de spectatori, numai Stadionul Olimpic având o capacitate de 45000.

Vor fi reprezentate 21 de discipline sportive: 5 sporturi olimpice (velodrom, călărie, tae-kwon-do, haltere și lupte), 5 sporturi olimpice contestate doar în format non-olimpic (basket 3 la 3, futsal, atletism interior, înot sportiv, tennis interior) și 11 sporturi non-olimpice (bowling, șah, biliard, dans sportiv, jiu-jitsu, kickboxing, kurash, muay thai, sambo, belt wrestling și wrestling tratitional). În plus, va avea loc și o competitie de jocuri video, cu scop demonstrativ.[5]

La Jocurile Asiatice de Interior și Arte Marțiale din 2017 vor participa toate cele 45 de țări membre ale Consiliului Olimpic Asiatic, iar pentru prima oară vor fi incluse și 19 țări membre ale Comitetului Național Olimpic al Oceaniei[6]. Comitetul Olimpic din Kuweit a fost suspendat in octombrie 2015 din cauza implicării sale politice, în consecinţă atleții proveniți din acel loc vor concura sub steagul olimpic ca atleți olimpici independenți[7].

Țările participante din Consiliul Olimpic Asiatic sunt Afghanistan, Arabia Saudită, Bahrain, Bangladeș, Bhutan, Brunei, Cambodgia, China, Taipei Chinezesc, Filipine, Hong Kong, Iordania, India, Indonezia, Iran, Irak, Japonia, Kazakhstan, Kargazstan, Coreea de Nord, Coreea de Sud, Laos, Liban, Macau, Malaezia, Maldive, Mongolia, Myanmar, Nepal, Oman, Pakistan, Palestina, Qatar, Singapore, Sri Lanka, Siria, Tajikistan, Tailanda, Timor-Leste, Turkmenistan, Uzbekistan, Vietnam, Yemen.

Țări participante membre ale Comitetul Național Olimpic al Oceaniei: Australia, Fiji, Guam, Insulele Cook, Insulele Solomon, Insulele Marshall Kiribati, Micronesia, Nauru,  Noua Caledonia, Noua Zeelanda, Palau, Papua Noua Guineea, Polinezia Franceza, Samoa, Samoa Americana, Tonga, Tuvalu, Vanuatu.

Vor fi pregătite un numar total de 2000 de medalii pentru având o greutate cumulata de 721 kg.[8]

Actuala formă a Jocurilor Asiatice de Interior și Arte Marțiale a fost utilizată pentru prima oară în 2013 și a avut loc la Incheon în Coreea de Sud. Evenimentul a apărut prin unirea Jocurilor Asiatice de Interior, un eveniment ce avea loc o dată la doi ani cu Jocurile Asiatice de Arte Marțiale, eveniment ce avea loc o dată la patru ani.

Cu toate acestea, Jocurile Asiatice de Interior și Arte Marțiale ediția 2017 din Așgabat sunt văzute ca fiind la a 5a ediție datorită istoricului.

După Jocurile Asiatice tradiționale, se consideră că noua formulă este al doilea eveniment de tip multi-sport ca marime și importanță din Asia.

Președintele turkmen Gurbanguly Berdimuhamedov s-a implicat direct în realizarea acestui proiect național. În noiembrie 2010, acesta a participat la ceremonia de inițiere a proiectului unde a pus piatra de temelie care simbolizează baza construcției Complexului Olimpic.

În acelasi an, luna decembrie, prin semnarea ințelegerii între Consiliul Olimpic Asiatic și Comitetul Olimpic Național al Turkmenistanului, turkmenii și-au asumat organizarea  evenimentului la Așgabat în septembrie 2017[9].

Turkmenistanul devine prima țară din Asia Centrală care organizează un eveniment sportiv de asemenea anvergură. În felul acesta, țara atrage atenția asupra sa într-un sens pozitiv și se poziționează între actorii regionali importanți din Asia Centrală.

 

[1] http://www.ashgabat2017.com/venues

[2] http://www.ashgabat2017.com/venues

[3] http://www.turkmenistan.gov.tm/?id=2263

[4] http://www.turkmenistan.ru/ru/articles/37806.html

[5] http://www.ashgabat2017.gov.tm/sports

[6] http://www.insidethegames.biz/articles/1049047/turkmenistan-president-claims-ashgabat-2017-will-open-new-page-in-history-of-world-sport

[7] https://www.theguardian.com/sport/2015/oct/27/ioc-kuwait-ban-olympic-government-interference

[8] http://www.insidethegames.biz/articles/1047072/ashgabat-2017-unveils-medal-design-for-asian-indoor-and-martial-arts-games

[9] http://www.mfa.gov.tm/en/ashgabat-2017

Published by Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan

The Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan (CCIRom-Tkm) is a non-governmental organization of public utility, autonomous and apolitical, founded in 2009 to promote the economic cooperation between Romania, Turkmenistan and other countries in the Central Asian region.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: