Evoluții recente ale relațiilor economice dintre Europa și Asia Centrală

În data de 19 iunie 2017, Consiliul Uniunii Europene a adoptat concluziile privind Strategia Uniunii Europene în Asia Centrală, după 10 ani de la semnarea primei strategii. Astfel, Consiliul Uniunii Europene, prin oficialii delegați ai statelor membre, recunoaște importanța statelor din această regiune ca parteneri ai Uniunii Europene (UE). Totodată, își reafirmă angajamentul de a construi relații puternice și durabile cu țările din Asia Centrală, ce vor urmări o dezvoltare sustenabilă, prosperă și stabilă a regiunii, în concordanță cu Strategia Globală a Uniunii Europene și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Astfel, Consiliul Uniunii Europene evidențiază importanța promovării unui climat investițional atractiv în Asia Centrală și subliniază corelația dintre factori precum statul de drept, buna guvernanță și un mediu de afaceri mai performant. De asemenea, Consiliul arată că, în privința cooperării dintre UE și Asia Centrală în domeniul energetic, al transportului și al infrastructurii, interconectarea statelor din regiune și integrarea acestora în cadrul piețelor și a rutelor de transport internaționale ar trebui să reprezinte o prioritate. Mai mult, concluziile Strategiei au accentuat importanța susținerii educației și a continuării dialogului cu aceste state privind respectarea drepturilor omului.

Mai mult, în data de 12 iulie 2017, șeful Direcției Generale pentru Cooperare Internațională din cadrul Comisiei Europene, Stefano Manservisi, și reprezentantul special al Uniunii Europene în Asia Centrală, Peter Burian, s-au întâlnit cu Președintele Republicii Tadjikistan, Emomali Rahmon, și cu viceprim-ministrul tadjik, Dalatali Said, în Dushanbe, pentru a discuta despre relațiile UE-Tadjikistan și, în mod special, despre procesul de implementare a Noii Strategii de Dezvoltare a Tadjikistanului 2016-2030. Cu această ocazie, UE și-a reiterat susținerea față de Tadjikistan pentru implementarea reformelor și a Strategiei de Dezvoltare 2016-2030 prin asistență financiară și tehnică în domenii precum sănătate, educație și dezvoltare rurală.

De asemenea, în data de 13 iulie 2017, Comisia Europeană, Guvernul Germaniei și Fundația Aga Khan au semnat un nou program care prevede construirea unui pod la frontiera dintre Tadjikistan și Afganistan în valoare de 20 milioane EUR, având scopul de a promova comerțul și conectarea celor două state. Acesta va pune la dispoziție infrastructura și sprijinul necesar pentru 800 de microîntreprinderi și 1200 de antreprenori, ajutând totodată la extinderea a 64 de întreprinderi mici și mijlocii din provinciile Khatlon și Takhar. Noul proiect este finanțat de Comisia Europeană și implementat de Fundația PATRP și de agențiile de dezvoltare ale Aga Khan. Acesta complementează eforturile depuse de alți parteneri precum Norvegia, Elveția, Germania, Statele Unite și Marea Britanie pentru dezvoltarea comunităților locale și încurajarea comerțului transfrontalier.

În prezent, UE este principalul partener comercial al statelor din Asia Centrală. În timp ce UE importă din Asia Centrală în special petrol, gaz, metal și bumbac, aceasta exportă în regiune echipamente necesare pentru transporturi și alte bunuri manufacturiere. În 2016, exporturile UE către Asia Centrală au fost de 8,4 miliarde EUR, în timp ce importurile au totalizat 13,7 miliarde EUR. Relațiile comerciale bilaterale ale UE cu Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan sunt guvernate de Acordul de Parteneriat și Cooperare, ce asigură principiul tratamentului națiunii celei mai favorizate și interzice restricțiile cantitative în comerțul bilateral.

De asemenea, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), al cărei capital este deținut de 65 de state, UE și Banca Europeană pentru Investiții (BEI), continuă să susțină proiecte de dezvoltare economică în Asia Centrală.

Astfel, pe 11 mai 2017, BERD a anunțat finanțarea, alături de UE și BEI, modernizării rețelelor de apă din patru orașe ale Republicii Kârgâzstan, respectiv Balykchy, Maili-Suu, Toktogul și Uzgen, cu o populație totală de peste 141.000 de locuitori. Ministrul Economiei al Republicii Kârgâzstan, Arzybek Kozhoshev, și primul vicepreședinte al BERD, Phill Bennett, au semnat acordul de finanțare în valoare de 30 milioane EUR cu ocazia reuniunii anuale a BERD din Nicosia, Cipru. De asemenea, pe 2 august 2017, BERD a anunțat acordarea unui împrumut de 9,1 milioane EUR pentru îmbunătățirea sistemului municipal de încălzire în orașul Ust-Kamenogorsk din Kazahstan, proiectul urmând să fie susținut printr-o finanțare adițională de 5,5 milioane EUR din partea guvernului kazah.

Înființată în 1991 cu scopul de a susține tranziția către economia de piață și dezvoltarea sectorului privat, BERD sprijină prin finanțare în principal proiecte de investiții în fostele state comuniste din Europa Centrală și de Est și Asia Centrală. Până la finalul anului 2015, BERD a investit peste 10 miliarde EUR in Asia Centrală, cea mai mare valoare, de 1,4 miliarde EUR, fiind atinsă în 2015. Până în prezent, BERD a investit 7,5 miliarde EUR în Kazahstan, 0,7 miliarde EUR în Kârgâzstan, 0,6 miliarde EUR în Tadjikistan, 0,3 miliarde EUR în Turkmenistan și 0,8 miliarde EUR în Uzbekistan.

În privința cooperării dintre statele UE și Asia Centrală, amintim vizita recentă pe care președintele polonez Andrzej Duda a făcut-o președintelui kazah Nursultan Nazarbayev pe 6 septembrie 2017, prilej cu care cei doi au semnat un acord ministerial privind cooperarea economică și au participat la un forum de afaceri kazah-polonez. Președintele kazah a menționat rezultatele forumului organizat anul trecut: 15 acorduri în valoare de 1 miliard USD și lansarea zborurilor directe între Kazahstan și Polonia de către LOT Polish Airlines. În 2016, 115 întreprinderi din Kazahstan cu capital polonez au investit 200 milioane USD, mediul economic fiind favorabil investițiilor în construcția de mașini, agricultură, energie, transport și construcții. Polonia este unul dintre principalii parteneri comerciali ai Kazahstanului din Europa Centrală și de Est, iar schimburile comerciale reprezintă peste 80% din comerțul Poloniei cu Asia Centrală.

Cât despre relațiile României cu statele Asiei Centrale, în data de 16 august 2017 Ambasadorul României în Republicile Kazahstan, Tadjikistan și Kârgâzstan, Cezar Armeanu, a prezentat publicației The Astana Times oportunitățile de colaborare dintre România și Kazahstan și prioritățile mandatului său. Acesta a subliniat că dorește dezvoltarea relațiilor bilaterale pe toate planurile și a felicitat Kazahstanul pentru organizarea evenimentului de anvergura EXPO 2017, dar și pentru deținerea statutului de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU.

De asemenea, Armeanu a amintit că, în anul 2016, valoarea tranzacțiilor comerciale dintre cele două țări a fost de 975,7 milioane USD, dintre care exporturile României s-au ridicat la 64,5 milioane USD, iar importurile la 911,2 milioane USD. În primele 4 luni ale anului 2017, schimburile comerciale au crescut în proporție de 99% față de aceeași perioadă a anului trecut, atingând 510,5 milioane USD. Ambasadorul a afirmat că există potențial pentru mărirea volumului tranzacțiilor și încheierea unor noi parteneriate. Odată cu preluarea întreprinderii românești Rompetrol de către compania națională kazahă KazMunayGas în 2009 și integrarea portului Constanța la ruta internațională de transport trans-caspică în 2017, România și Kazahstan beneficiază de noi oportunități de afaceri. Colaborarea dintre cele două state se poate extinde și la nivelul agențiilor de cooperare internațională pentru dezvoltare RoAid și KazAid, ce ar putea forma o platformă trilaterală de cooperare prin care să acționeze ca donatori pentru sprijinirea altor state.

În perioada 27-28 iulie 2017, ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a vizitat Republica Kazahstan pentru a marca sărbătorirea celor 25 de ani de relații diplomatice dintre cele două state și pentru a participa la Ziua României în cadrul expoziției internaționale „EXPO 2017 Astana Future Energy”. Astfel, Teodor Meleșcanu s-a întâlnit cu prim-ministrul kazah, Bakytzhan Sagintaev, cu care a discutat despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe plan politic, economic, academic, cultural și educațional. De asemenea, acesta a avut o întrevedere și cu ministrul kazah al afacerilor externe, Kairat Abdrakhmanov, cu care a discutat despre problemele regionale și internaționale de actualitate. Abdrakhmanov a subliniat interesul părții kazahe în participarea investitorilor români la programul de modernizare economică a Kazahstanului. Totodată, Teodor Meleșcanu s-a întâlnit și cu vice-președintele Senatului kazah, cu care a discutat despre mai buna valorificare a posibilităților de cooperare la nivel parlamentar.

În cadrul acestei vizite, ministrul de externe al României a semnat o Declarație aniversară cu ocazia sărbătoririi celor 25 de ani de relații diplomatice, dar și Acordul de Cooperare dintre Camera de Comerț și Industrie a României și Camera de Comerț Internațional a Republicii Kazahstan. La finalul vizitei, acesta a declarat că Republica Kazahstan este cel mai important partener economic al României din Asia Centrală, cooperarea în domeniul energetic reprezentând principalul element al relațiilor economice bilaterale. Aceasta reprezintă prima vizită a unui ministru de externe român în Kazahstan din ultimii nouă ani.

Pe 21 iulie 2017, miniștrii afacerilor externe ai României și Turkmenistanului și-au transmis mesaje de felicitare cu ocazia aniversării celor 25 de ani de relații diplomatice între cele două state. Conform Ministerului Afacerilor Externe al României, relația dintre cele două țări este construită în jurul cooperării în domeniul energiei, existând premise solide pentru dezvoltarea colaborării în toate domeniile. Turkmenistanul este al doilea partener economic al României din Asia Centrală, volumul total al schimburilor comerciale dintre cele două țări fiind de 108,5 milioane USD în 2015.

            În ceea ce privește relațiile economice ale României cu celelalte state din Asia Centrală, Ministerul Afacerilor Externe al României menționează că volumul schimburilor comerciale cu Tadjikistan s-a menținut mereu la un nivel scăzut, atingând în 2015 valoarea de 360,6 milioane USD. De asemenea, și comerțul cu Kârgâzstan este redus, volumul schimburilor comerciale dintre cele două țări înregistrând în 2015 valoarea de 5,2 milioane USD, iar schimburile comerciale dintre România și Uzbekistan au avut în același an valoarea totală de 17,6 milioane USD.

Published by Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan

The Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan (CCIRom-Tkm) is a non-governmental organization of public utility, autonomous and apolitical, founded in 2009 to promote the economic cooperation between Romania, Turkmenistan and other countries in the Central Asian region.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this: