Întâlnire diplomatica privind viitorul acordului nuclear cu Iran

În cadrul celei de-a 72-a Adunări Generale a Organizației Națiunilor Unite, ținută la New York în perioada 12-25 septembrie 2017, ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif a ridicat problema neasumării acordului nuclear de către Statele Unite ale Americii.

 Acesta discutat despre viitorul acordului nuclear cu secretarul de stat american, Rex Tillerson, alături de ceilalți cinci semnatari ai acordului (Marea Britanie, Franța, Germania, China și Rusia). În timpul ședinței, toți reprezentanții țărilor semnatare au fost de acord că Iranul îndeplinește tehnic toate criteriile impuse acordului, cu excepția lui Tillerson, care a afirmat că SUA consideră că Iranul nu se conformează așteptărilor acordului. În timpul unui discurs adresat în Adunarea Generală, președintele Donald Trump a catalogat acordul drept o „rușine”, menționând că a luat o decizie pe care nu o va face deocamdată publică.

După întâlnire, Înalt Reprezentantul Uniunii Europene, Federica Mogherini, a declarat că nu este nevoie de redeschiderea acordului întrucât acesta funcționează la capacitate maximă și că acest acord a prevenit atât un program nuclear, cât și o intervenție militară, iar acest lucru nu trebuie pierdut din vedere.

 Data de 15 octombrie a reprezentat termenul limită până la care Statele Unite ale Americii au trebuit să decidă dacă Iranul se conformează prevederilor acordului. În caz contrar, sancțiunile retrase după intrarea în vigoare a acordului vor fi reintroduse în termen de 60 de zile.

 Președintele Iranian, Hasan Rohani, a declarat de la tribuna Adunării Generale, ca răspuns la discursul omologului său american, că poporul iranian respinge armele atomice, iar distrugerea acestui acord de către „nou-veniții în lumea politică” ar fi o mare pierdere.

 Comunitatea internațională a implementat acordul nuclear dintre Iran și grupul P5+1 pe data de 15 iulie 2015, semnându-l la Viena. Administrația Obama a declarat atunci că acest acord va împiedica Iranul să obțină o armă nucleară. Până în ianuarie 2016, Iranul a redus numărul centrifugelor instalate în Natanz și Fordo, cele două instalații de îmbogățire a uraniului. Potrivit acordului, activitățile de cercetare și dezvoltare vor avea loc doar la Natanz, fiind limitate la 8 ani. Nicio activitate în acest scop nu va fi posibilă la Fordo pe o durată de 15 ani, iar instalația subterană va fi transformată într-un centru nuclear, fizic și tehnologic.

Published by Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan

The Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan (CCIRom-Tkm) is a non-governmental organization of public utility, autonomous and apolitical, founded in 2009 to promote the economic cooperation between Romania, Turkmenistan and other countries in the Central Asian region.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: