Propunerea Turciei de începere a unui acord vamal cu Uniunea Economică Eurasiatică

În timpul celei de-a 85a ediție a Târgului Internțional Izmir, ministrul de economie al Turciei, Nihat  Zeybekci, a declarat că țara sa lucrează la o propunere de începere a negocierilor cu Uniunea Economică Eurasiatică pentru semnarea unui acord vamal. Potrivit ministrului, o astfel de acțiune nu încalcă acordurile corespondente cu Uniunea Europeană ci doar demonstrează dorința Turciei de a stabili o cooperare separată cu Uniunea Economică Eurasiatică.

Ministrul de economie turc consideră că creșterea cu 30% a comerțului dintre Turcia și Rusia în 2016 reprezintă de-abia începutul, noul acord de comerț liber conducând la un nou nivel de parteneriat.

Conform informațiilor prezentate de AzerNews, motivul principal pentru propunerea Turciei este creșterea cooperării cu Rusia. Ministrul economiei turc, Nihat  Zeybekci, este de părere că există multe sectoare de cooperare (amintindu-le pe cel petrochimic și al agriculturii) care arată potențial pentru un nou nivel de parteneriat. În 2016, Rusia a impus o serie de sancțiuni economice împotriva Turciei, inclusiv suspendarea călătoriilor fără vize ale cetățenilor turci spre Rusia, interzicerea importurilor produselor turcești dar și limite asupra rezidenților și companiilor turcești care făceau afaceri în Rusia, după ce Ankara a acționat militar împotriva Rusiei.

Conform comunicatului oficial de presă a președinției ruse, la întâlnirea din mai 2016 de la Soci a președintelui turc Recep Erdogan cu președintele rus Vladimir Putin, a fost anunțată restaurarea relațiilor bilaterale și reluarea cooperării dintre cele două țări.

Conform comunicatului oficial de presă transmis de ministerul economiei la sfârșitul lunii iulie, Turcia ia în calcul activitățile sale de comerț cu Uniunea Europeană și încearcă să își extindă acordurile cu țări strategice pentru a-și echilibra comerțul și diversifica activitățile economice. În afară de acordurile comerciale cu UE, Turcia a pus bazele unei largi rețele de acorduri de comerț liber cu mai multe țări din jurul său, având ca obiectiv și extinderea acestor activități către țările din Orientul Îndepărtat, membre ale Asociației Națiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN).

În presă au apărut informații conform cărora Turcia și-a stabilit o agendă a parteneriatelor economice în speranța că se va putea lega de regiuni diferite ale globului. Pentru atingerea acestor obiective, unul din cei mai mari parteneri comerciali este reprezentat de zona Eurasiei care se evidențiază din ce în ce mai mult ca un partener favorabil pentru îmbunătățirea relațiilor comerciale.

Mai mult, ministrul turc de economie Nihat Zeybekci a declarat că Fondul de Investiții Comun cu Rusia își va începe activitatea în acest an și așteaptă finalizarea unui acord de comerț liber privind sectoarele serviciilor și investițiilor între Turcia și Rusia anul acesta sau cel târziu în prima jumătate a anului 2018.

Uniunea Eurasiatică Economică este o uniune vamală, iar printre membrii săi se numără Rusia, Kazahstan, Belarus, Armenia și Kârgâzstan. Astfel, pentru bunurile statelor membre ale Uniunii Eurasiatice nu sunt percepute taxe vamale. Mai mult, la exportul bunurilor nu sunt adăugate taxe pe valoare, iar accizele sunt scutite de la plată dacă sunt însoțite de documentele necesare.

Armenia are o poziție critică la adresa Turciei și posibilitatea propunerii unui acord vamal între aceasta și UEE. Adjunctul ministrului de afaceri externe armean, Shavarsh Kocharyan, a declarat că o astfel de propunere trebuie agreată de către toți membrii Uniunii Eurasiatice. Acesta a făcut o referire la închiderea graniței comune de către Turcia în 1993 și faptul că acea graniță este singura cale de comunicare a Turciei cu Uniunea Eurasiatică Economică. Conform informațiilor disponibile pe site-ul oficial al ministerului de afaceri externe armean, Turcia refuză să aibă relații diplomatice cu Republica Armeană.

Ultimele declarații ale ministrului de dezvoltare a economiei și investițiilor armean, Suren Karayan, au cuprins mențiuni cu privire la posibila propunere a Turciei considerând că poziția Armeniei a fost făcuta publică,  aducând în discuție faptul că deciziile în cadrul UEE se iau pe baza principiului consensului iar Armenia își va exprima poziția, informează agenția de știri ArmenPress.

 

Published by Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan

The Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan (CCIRom-Tkm) is a non-governmental organization of public utility, autonomous and apolitical, founded in 2009 to promote the economic cooperation between Romania, Turkmenistan and other countries in the Central Asian region.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: