Noi discuții privind cooperarea bilaterală dintre Georgia și Turkmenistan

În data de 30 august 2017 a avut loc, la Ashgabat, cea de-a treia reuniune a Comisiei Interguvernamentale pentru Cooperare Economică dintre Georgia și Turkmenistan, la întâlnire participând experți din ministerele și departamentele celor două țări. Având în vedere interesul ambelor părți de a-și extinde cooperarea în domeniul transporturilor, a fost subliniată importanța dezvoltării coridorului comun pe axa Afganistan – Turkmenistan – Azerbaidjan – Georgia – Turcia. De asemenea, referitor la perspectivele de dezvoltare a relațiilor bilaterale, membrii Comisiei au amintit colaborarea constructivă dintre cele două state în sectorul energetic.

            Această reuniune a avut loc după ce, în data de 8 august 2017, s-a desfăşurat la Ministerul Afacerilor Externe din Ashgabat o întâlnire a oficialilor turkmeni cu delegația georgiană condusă de ministrul adjunct al Finanțelor din Georgia, Nikoloz Gagua. Cele două părți au menționat evoluția favorabilă a cooperării în plan diplomatic și politic, discutând despre relațiile comerciale și economice, dar și despre oportunitatea dezvoltării de proiecte strategice în regiune. Partea turkmenă a subliniat dorința sa de a extinde relațiile bilaterale cu statele din zona Caucazului. De asemenea, atât Ashgabatul cât și Tbilisi au luat în calcul îmbunătățirea relațiilor în plan cultural și umanitar.

            Totodată, pe 24 iulie 2017 Președintele Georgiei, Giorgi Margvelashvili, i-a adresat o scrisoare omologului său turkmen, Gurbanguly Berdimuhamedov, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două state. Conform guvernului turkmen, Margvelashvili și-a exprimat disponibilitatea pentru extinderea parteneriatului dintre Georgia și Turkmenistan, declarând că relațiile bilaterale au atins un nou nivel, construit pe principiile prieteniei și respectului reciproc.

            Cu un PIB de aproximativ 36,2 miliarde USD în 2016 (95,5 miliarde USD exprimat la paritatea puterii de cumpărare), Republica Turkmenistan este unul dintre cei mai mari exportatori de gaz natural,  pe locul patru la nivel mondial în ceea ce privește rezervele de gaz natural. În plus, țara exportă pe piața mondială petrol, bumbac, materiale textile şi produse pe bază de petrol. Principalii săi parteneri de export sunt China, Turcia, Kazahstan, Emiratele Arabe Unite, Iran precum și țări membre UE (Italia, Polonia, Ungaria). Exporturile Turkmenistanului au cumulat aproximativ 7544 milioane USD în 2016.

            În același timp, cu  un PIB de 14,2 miliarde USD în 2016, (37,2 miliarde USD exprimat la paritatea puterii de cumpărare) Georgia exportă în mare parte metale, vehicule și diverse produse alimentare (nuci, apă minerală), valoarea exporturilor sale ridicându-se la aproximativ 2114 milioane USD în 2016. Principalele țări în care exportă sunt Rusia, Turcia, China, Azerbaidjan, Armenia, Ucraina, Canada și unele state UE (Bulgaria, Germania și Italia).

            În 2016, Turkmenistan a inițiat un proiect realizat în parteneriat cu Banca Mondială care vizează dezvoltarea unui sistem de monitorizare a bunăstării la nivel național. Acesta își propune să îmbunătățească sistemul administrativ în ceea ce privește colectarea și prelucrarea datelor, precum și analiza unor indicatori economici care să determine procentul populației sărace și a celei din clasa mijlocie, inclusiv prin raportarea la repere non-monetare precum accesul la servicii și la piața forței de muncă. Astfel, se urmăreşte dezvoltarea într-o manieră mai informată a politicilor guvernamentale.

            Totodată, Banca Mondială anunța în 2015 finanțarea unui proiect axat pe îmbunătățirea infrastructurii de servicii și a capacității instituționale pentru susținerea sectorului turistic în regiunile Samtskhe-Javakheti și Mtskheta-Mtianeti din Georgia. Unul dintre beneficiarii Third Regional Development Project  este complexul Ananuri, ce reprezintă o atracție turistică din această țară.  urmăreşte să consolideze agricultura şi turismul ca două paliere cheie ale creşterii economice. De asemenea, își propune să contribuie la susţinerea sectorului turistic şi să pregătească zona pentru investiţii ale sectorului privat.   

În afara proiectelor pe plan intern, Georgia și Turkmenistan discută perspectivele implementării unor proiecte comune. De exemplu, în cadrul unei întâlniri între președintele turkmen, Gurbanguly Berdimuhamedov, și președintele georgian, Giorgi Margvelashvili, ce a avut loc în noiembrie 2016, cele două părți au discutat despre posibilitatea implementării unor proiecte comune în domeniul transporturilor. Astfel, Berdimuhamedov a anunțat intenția de a crește volumul tranzitului turkmen prin Georgia, în timp ce Margvelashvili a declarat că „Noul Drum al Mătăsii” creează premisele unei cooperări mai intense în domeniul transporturilor între cele două state. Margvelashvili a subliniat totodată și faptul că țara sa se arată deschisă investitorilor și antreprenorilor turkmeni.

            De asemenea, președintele Georgiei s-a întâlnit la Ashgabat cu omologul său turkmen și în decembrie 2014, în cadrul unei vizite oficiale.  Discuția s-a centrat în jurul continuării colaborării în domeniul transportului, turismului și al comerțului. Cele două părți au semnat trei documente  în vederea consolidării relațiilor bilaterale: un Memorandum de Înțelegere în domeniul transporturilor, un acord privind încurajarea cooperării în domeniul turismului și un document privind extinderea relațiilor comerciale.

Published by Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan

The Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan (CCIRom-Tkm) is a non-governmental organization of public utility, autonomous and apolitical, founded in 2009 to promote the economic cooperation between Romania, Turkmenistan and other countries in the Central Asian region.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: