Vladimir Putin : elemente centrale ale discursul de la Soci (11 octombrie)

În data de 11 octombrie au avut loc la Soci, în Federația Rusă, summit-uri la nivelul Consiliului Șefilor de Stat al Comunității Statelor Independente (CSI) și Consiliului Suprem Economic Eurasiatic (CSEE). Rusia deține statutul de coordonator pentru anul 2017.

La întâlnirea CSEE  au participat Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, Președintele Armeniei, Serzh Sargsyan, Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, Președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, Prim-ministrul Kârgâzstanului, Sapar Isakov, Președintele Consiliului  Director  al Comisiei Economice Eurasiatice, Tigran Sargsyan și Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, cu statut de invitat.

La întâlnirea Consiliului CSI, în afară de cei amintiți anterior au mai participat: Președintele Tadjikistanului, Emamoli Rahmon; Președintele Azerbaijanului, Ilham Aliyev; Președintele Uzbekistanului, Shavkat Mirziyoyev și Președintele Turkmenistanului, Gurbanguly Berdimuhamedov, cu statut de invitat. În cadrul reuniunilor CSI și CSEE au avut loc și întâlniri bilaterale, în special cu președinții Tadjikistanului, Republicii Moldova, Turkmenistanului și Uzbekistanului, cu care au fost discutate teme ale agendei bilaterale și regionale.

La încheierea summit-ului, Vladimir Putin a dat o declarație de presă în care a prezentat o sinteză a activității sesiunilor de lucru și a hotărârilor luate pentru viitor.  Astfel principalele direcții ale ale summiturilor au vizat:

 Modernizarea și eficientizarea CSI

În ceea ce privește CSI, în urma discuțiilor ce au avut loc, atât într-un cadrul restrâns cât și lărgit, au fost luate decizii cu privire la adaptarea cooperării multilaterale din cadrul CSI la realitățile contemporane. Concret, va exista o redistribuire a autorității între Șefii Consiliului de Stat și Șefii Consiliului Guvernamental. De acum, guvernele vor avea de-a face cu o gamă largă de atribuții, în timp ce liderii nu vor mai fi împovărați cu chestiuni de rutină și vor avea posibilitatea de a se concentra în formularea strategiilor din zone cheie în dezvoltarea asociației.

În plus, au fost aprobate propunerile Comitetului Executiv al CSI privind eficientizarea activității la nivelul Consiliului Economic al CSI și al Consiliului Miniștrilor de Externe în care s-a convenit prelungirea cu încă doi ani a mandatului președintelui Comitetului Executiv și al Secretarului executiv  al CSI, Serghei  Lebedev. Sub conducerea sa, Comitetul Executiv își propune să lucreze în mod eficient pentru a atinge obiectivele Comunității (CSI).

 Valorificarea dimensiunii comerciale

Au avut loc discuții în vederea valorificării potențialului CSI pentru a crește comerțul și investițiile și de a extinde cooperarea industrială și tehnologică.

Participanții au convenit să depună eforturi suplimentare pentru a încuraja comerțul, care a crescut cu 25% de la începutul anului 2017, ajungând la 75 de miliarde de dolari. De asemenea a fost evidențiată necesitatea unui demers activ pentru a armoniza normele și standardele la nivelul CSI și al Uniunii Economice Eurasiatice și de a elimina barierele din calea liberei circulații a bunurilor și serviciilor.

 Întărirea Cooperării culturale

Membrii au decis continuarea practicii deținerii anilor tematici în CSI. Anul 2017 este anul Familiei, în timp ce 2018 va fi Anul Culturii, iar anul 2019 Anul Cărților. Anul 2020 va fi dedicat celei de-a 75-a aniversări a victoriei fostei URSS  în cel De-al Doilea Război Mondial. De asemenea, au fost alese următoarele capitale culturale ale CSI – orașul Gyandzha din Azerbaidjan, care va fi urmat de orașul armean Goris.

 Coordonare strânsă în ceea ce privește politica externă și de securitate 

Conform lui Vladimir Putin, Statele CSI se confruntă cu amenințarea reprezentată de răspândirea terorismului și extremismului și intenționează să sporească schimbul de informații și experiență între organismele competente, inclusiv în efortul de combatere a spălării banilor. În acest scop a fost  aprobat  conceptul de cooperare în combaterea finanțării terorismului și cel de combatere a corupției, precum și o serie de alte documente importante. Președinția CSI va trece de la Rusia la Tadjikistan la 1 ianuarie 2018.

 Codul Vamal Comun va intra în vigoare la 1 ianuarie 2018

În cadrul reuniunii Consiliului Economic Suprem Eurasiatic au fost făcute schimburi de opinii cu privire la stadiul și perspectivele dezvoltării Uniunii Eurasiatice. Liderii țărilor Uniunii Eurasiatice și-au reafirmat interesul pentru continuarea aprofundată a integrării și au sprijinit finalizarea accelerată a procedurilor interne pentru a ratifica Codul Vamal comun și pentru a se asigura că acesta va intra în vigoare la 1 ianuarie 2018.

 Cooperarea în domeniul economiei digitale

În acest scop, Consiliul a aprobat principalele componente ale punerii în aplicare a agendei digitale a Uniunii până în 2025. Grupul celor cinci a luat decizia de a dezvolta un program interstatal de cooperare în domeniul serviciilor spațiale și de integrare a sistemelor naționale existente de teledetecție. De asemenea a fost încurajată utilizarea mai activă a resurselor Băncii Eurasiatice pentru Dezvoltare și ale Fondului Eurasiatic pentru Stabilizare în vederea finanțării proiectelor industriale, agricole și de infrastructură comune.

 Cooperarea Uniunii Eurasiatice cu alte țări și asociații de integrare

 În acest domeniu va fi acordată o atenție sporită aprofundării cooperării cu statele membre CSI care până acum nu sunt membre ale Uniunii Economice Eurasiatice. De asemenea, Comisia Economică Eurasiatică a fost însărcinată cu elaborarea unui statut privind țările observatoare ale Uniunii.

La reuniunea extinsă a Uniunii Economice Eurasiatice a participat în calitate de invitat și Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Vladimir Putin a afirmat că relațiile cu Republica Moldova se vor consolida doar în măsura în care Republica Moldova și cetățenii ei sunt gata să extindă această cooperare. În 2018, președinția Uniunii Economice Eurasiatice va trece la Rusia.

Published by Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan

The Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan (CCIRom-Tkm) is a non-governmental organization of public utility, autonomous and apolitical, founded in 2009 to promote the economic cooperation between Romania, Turkmenistan and other countries in the Central Asian region.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: