Rusia: Provocări și Riscuri Energetice

Printre cele mai importante produse exportate de Federația Rusă se numără petrolul și produsele petrolifere. Rusia mai exportă și gaze naturale, cărbune, diferite tipuri de metale, minerale, lemn, îngrășământ, mașini și echipamente. Principalele companii din sectorul petrolului și al gazelor naturale din Rusia sunt Tyumen Oil Company (TNK), Lukoil, Gazprom, Surgutneftegaz, NK Rosneft, Tatneft, ANK Bashneft, Novatek și Ural Energy Public Company.

Pentru o perioadă lungă de timp, Uniunea Sovietică a fost cel mai mare producător de resurse energetice din lume. În 1989, producția totală de energie, inclusiv petrolul, gazele naturale, cărbunele, energia hidroelectrică și energia atomică, a reprezentat aproximativ 21% din producția totală a lumii. Gazul a constituit 38% din producția totală de energie din URSS, petrolul a reprezentat 36% iar cărbunele s-a ridicat la 20%.

În prezent, o parte dintre țările europene, precum fostele state comuniste din Europa Centrală și de Est, depind în mare măsură de importurile de energie din Rusia. Însă Uniunea Europeană investește în realizarea de planuri și strategii de securitate energetică pentru a reduce dependența față de importul de energie din Federația Rusă. În general, Europa va răspunde nevoilor sale crescute de energie prin utilizarea de gaze naturale și energie regenerabilă.

Pe de altă parte, potrivit președintelui rus Vladimir Putin, companiile din SUA și Japonia sunt interesate să coopereze cu actori din sectorul petrolului și gazului din Rusia. De asemenea, Autoritatea de Investiții Qatar (QIA) și Glencore au achiziționat în decembrie 2016 un procent de 19,5% din compania rusească Rosneft, în urma unui acord în valoare de peste 10 miliarde de dolari.

Anterior, în ianuarie 2007, o filială a Gazprom a început să exploreze și să dezvolte mai multe depozite de gaze naturale în partea de nord-vest a Uzbekistanului. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și fostul președinte al Uzbekistanului, Islam Karimov, au semnat un acord prin care confereau filialei o licență de explorare de cinci ani și dreptul exclusiv de a exporta gazul obținut. De asemenea, în 2003, Federația Rusă și Turkmenistan au semnat un acord privind stabilirea prețului livrărilor de gaze din Turkmenistan în Rusia pentru 2003-2006 la 44 USD / 1000 de metri cubi. În octombrie 2006 acordul a fost reînnoit, ridicând prețul livrărilor la 100 USD / 1000 de metri cubi.

Organizația țărilor exportatoare de petrol (OPEC) și alte țări importante producătoare de petrol, inclusiv Rusia, au decis să reducă producția de petrol în prima jumătate a anului 2017. De la întâlnirea OPEC la sfârșitul lunii noiembrie 2016, prețul țițeiului a crescut.

Published by Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan

The Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan (CCIRom-Tkm) is a non-governmental organization of public utility, autonomous and apolitical, founded in 2009 to promote the economic cooperation between Romania, Turkmenistan and other countries in the Central Asian region.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: