Compania norvegiană Saga Energy va investi 3 miliarde USD pentru construirea de centrale solare în Iran

Pe 17 octombrie 2017, compania norvegiană Saga Energy a semnat un acord de investiții în valoare de 3 miliarde USD cu compania iraniană Amin Energy Developers, la reședința Ambasadorului Norvegiei în Iran. Acordul prevede construirea de centrale solare pe teritoriul iranian, cu o capacitate totală de generare de până la 2GW. Proiectul va fi implementat în următorii cinci ani, finanțarea necesară urmând să fie furnizată de mai mulți investitori publici și privați: bănci, fonduri de pensii și statul norvegian prin garanții pentru export. În prezent, se așteaptă finalizarea garanțiilor economice aferente proiectului din partea guvernului iranian.

Saga Energy este o companie norvegiană cu activitate în sectorul energetic, inclusiv în domeniul exploatării și producerii de petrol și gaze naturale. Aceasta face parte din grupul taiwanez Delta Grup, prezent pe piața echipamentelor electronice și specializat în producerea de panouri solare. Amin Energy Developers este o companie iraniană de stat, activă în domeniul dezvoltării de centrale energetice, care își concentrează activitatea preponderent în sfera energiei regenerabile.

Anterior, pe 20 septembrie 2017, fondul de investiții britanic Quercus a anunțat faptul că a ajuns la un acord cu guvernul iranian privind construirea unei centrale solare cu o capacitate de 600 MW în Iran. Acest proiect presupune o investiție de peste 500 milioane EUR, care urmează să fie realizată până în anul 2020. Totodată, compania norvegiană Scatec Solar anunța, în cadrul unui interviu acordat agenției Reuters în septembrie 2017, că discută cu autoritățile iraniene perspectiva construirii de centrale solare în Iran, cu o capacitate inițială de 120 MW ce ar putea fi apoi extinsă la 500 MW, în cadrul unui proiect cu o valoare de peste 130 milioane USD. În iulie 2017, au fost deja finalizate lucrările la centrala solară Mokran cu o capacitate de 20 MW, dezvoltată de o societate mixtă ce reunește compania germană Adore și compania elvețiană Durion. Conform Ministrului Adjunct al Economiei din Iran, Mohammad Khazaei, statele Uniunii Europene au investit în total 3,6 miliarde USD în sectorul energetic iranian după ridicarea sancțiunilor impuse Iranului în ianuarie 2016, ca urmare a semnării Planului Comun și Cuprinzător de Acțiune (Joint Comprehensive Plan of Action – JCPOA).

Autoritățile iraniene intenționează extinderea capacității de generare a energiei din surse regenerabile, în încercarea de a soluționa problema poluării acute cu care se confruntă Iranul. De altfel, acestea și-au propus construirea unei capacități energetice din surse regenerabile de 5 GW până în anul 2020. În prezent, Iranul are o capacitate totală de generare a energiei de 77 GW, dintre care 360 MW provin din surse regenerabile. Conform Reuters, capacitatea instalată de generare a energiei solare în Iran este de 53 MW.

Pe 13 octombrie 2017, Președintele Statelor Unite ale Americii (SUA), Donald Trump, a declarat că nu certifică faptul că Iranul își respectă angajamentele privind acordul internațional asupra programului nuclear iranian, fără însă ca SUA să părăsească acordul. Trump a solicitat Congresului SUA să modifice acordul pentru a impune condiții mai aspre Iranului, Congresul SUA având la dispoziție 60 de zile pentru a decide reimpunerea sancțiunilor asupra Iranului. Sancțiunile internaționale impuse Iranului au fost ridicate începând cu ianuarie 2016, ca urmare a semnării, în 2015, a Planului Comun și Cuprinzător de Acțiune (Joint Comprehensive Plan of Action – JCPOA) de către cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franța) alături de Germania și Uniunea Europeană. JCPOA prevedea ridicarea parțială a sancțiunilor internaționale impuse Iranului, care se angaja să își reducă activitatea în domeniul nuclear. În acest context, postul de televiziune iranian Press TV cataloghează acordul de investiții semnat pe 17 octombrie 2017 de compania norvegiană Saga Energy drept un “act de sfidare” la adresa lui Donald Trump.

Published by Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan

The Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan (CCIRom-Tkm) is a non-governmental organization of public utility, autonomous and apolitical, founded in 2009 to promote the economic cooperation between Romania, Turkmenistan and other countries in the Central Asian region.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: