CASA-1000: perspective

Descrierea proiectului

Proiectul energetic Asia Centrală-Asia de Sud, cunoscut sub numele de CASA-1000, este un proiect în valoare de 1,16 miliarde de dolari, în prezent în desfășurare, care va permite exportul surplusului de hidroelectricitate din Tadjikistan și Kârgâzstan în Pakistan și Afganistan.

Proiectul CASA-1000 va include:

  • Linia de 500 kV AC de la Datka (în Republica Kârgâzstan) până la Sugd-500 (477 kilometri distanță, în Tadjikistan)
  • Stație de conversie AC-DC de 1300 megawați la Sangtuda (Tadjikistan)
  • Linia de înaltă tensiune de 750 km de la Sangtuda (Tadjikistan) până la Nowshera (Pakistan)
  • Stație de conversie DC-AC de 1300 megawați la Nowshera

CASA-1000 are sprijinul Grupului Băncii Mondiale, al Băncii de Dezvoltare Islamică, al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), al Departamentului de Stat al SUA, al Departamentului pentru Dezvoltare Internațională din Marea Britanie (DFID), al Agenției australiene pentru Dezvoltare Internațională (AusAID) plus alte comunități donatoare.

Proiectul CASA-1000 începe de la Kârgâzstan și ajunge în Afganistan prin Tadjikistan și apoi în orașul Peshawar din Pakistan. Lungimea proiectului în Afganistan se estimează a fi 562 km.

Proiectul va produce 1.300 de megawați de energie electrică din Kârgâzstan și Tadjikistan pentru Afganistan și Pakistan. Afganistanul va primi 300 de megawați, iar restul de o mie de megawați vor fi tranzitați în Pakistan prin intermediul Afganistanului.

Rezoluția privind dezvoltarea proiectului CASA-1000 mw a fost semnată în septembrie 2013, când a avut loc la Islamabad o întâlnire a patru țări găzduită de reprezentanții Pakistanului. Se așteaptă ca proiectul să creeze condițiile pentru un comerț sustenabil cu hidroenergie pentru a diminua deficitul de energie din țările importatoare din Asia de Sud, sporind în același timp veniturile sectoriale și bugetare în țările exportatoare din Asia Centrală.

Acordul final a fost semnat în 26 noiembrie 2015 la Istanbul, Turcia, de agențiile energetice din Tadjikistan, Republica Kârgâzstan, Pakistan și Afganistan.

Proiectul se estimează că va fi realizat în șase ani, având data de aprobare 27 martie 2014 și data limită de închidere 30 iunie 2020. Costul total al proiectului (care include finanțare din partea Băncii Mondiale și a surselor nebancare) este de 997,00 milioane USD.

57342d5438da9 (2)

Cum poate acest proiect să susțină dezvoltarea regională?

Dezvoltarea se poate realiza prin valorificarea potențialului pe care țările membre îl au și prin relații de schimb fie în cadrul țărilor membre, fie cu țările învecinate. Un bun exemplu în acest caz este proiectul CASA-1000 unde, de potențialul hidro-energtic imens pe care Tadjikistanul și Kârgâstanul îl au, se bucură țări învecinate – Afganistan și Pakistan. Astfel, primele două țări amintite se vor bucura de modernizări ale infrastructurii tehnico-edilitare și celelalte două se vor bucura de energie electrică. La nivelul anului 2014, doar 87.4% din populația Afganistanului avea acces la energie electrică și 97.5% din populația Pakistanului. Aceste două țări aveau cele mai mici rate de electrificare din întreaga jumătate vestică a Asiei, cu excepția Siriei (86.5%).

La nivelul anului 2017, situația este schimbată; procentul a crescut la 90% în cazul Afganistanului și la 98% pentru Pakistan.

Lipsa unei aprovizionări adecvate cu energie electrică reprezintă un prejudiciu uriaș pentru dezvoltarea economică și securitatea Pakistanului și a Afganistanului.

Fără putere, întreprinderile nu pot investi sau crea locuri de muncă; spitalele și școlile operează pe generatoare costisitoare și poluante, cetățenii suferă de poluarea aerului din interior cauzată de arderea lemnului pentru încălzire și gătit, iar oamenii suportă veri aride fără ventilatoare sau aer condiționat. Serviciile de bază pe care oamenii din țările dezvoltate le consideră obișnuite nu pot fi oferite.

Prin construirea lui, proiectul CASA-1000 ar da un impuls situației de energie electrică din Pakistan.

Un sistem de energie electrică funcțional și accesibil este esențial pentru stabilitatea Afganistanului. Proiectele transfrontaliere precum CASA-1000 pot permite îmbunătățirea transportului, telecomunicațiilor, industriei și serviciilor sociale – toate aspectele unei economii funcționale care depinde de energie electrică. Furnizarea sigură a energiei importate din liniile de transport CASA-1000 va permite dezvoltarea economică continuă pe baza resurselor hidroenergetice existente și curate. Având în vedere amplasarea sa în sistemul de transport, energia electrică importată care nu este utilizată în Afganistan ar putea fi reexportată în Pakistan. Aceasta ar genera venituri valoroase pentru Afganistan, care ar putea fi reinvestite în dezvoltarea continuă a țării.

Proiectul CASA-1000 în ultimii doi ani (2016-2017)

CASA-1000 nu este lipsit de riscurile sale: financiare, de securitate și politice.

Financiar, în conformitate cu spusele ministrul Energiei și Apei, Abdul Basir Azimi, faza de construcție a proiectului în Afganistan ar costa 404 milioane de dolari. 80% din acestea ar fi finanțate de Banca Mondială, iar restul de Afganistan. Tolonews a menționat faptul că autoritățile afgane au afirmat că proiectul a fost de 2,1 miliarde de dolari.

Vorbind spre securitate, este important de mentionat că zona proiectului se întinde pe șapte provincii afgane, de la Tadjikistan la Pakistan. Porțiunea afgană trece prin câteva arii considerate insecure, printre care Kunduz și Nangarhar. În septembrie 2015, orașul Kunduz a fost ocupat de talibani până în octombrie, cand au fost expulzați. Nangarhar, pe de altă parte, a devenit locul central de desfășurare a activităților Khorasan (ISKP) din Afganistan. În aprilie, Statele Unite au lansat una dintre cele mai mari bombe non-nucleare, GBU-43 / B Massive Ordnance Air Blast (cunoscută sub numele de Mama tuturor bombelor sau MOAB) într-un complex tunel ISKP din districtul Achin din Nangarhar.

În condițiile în care teritoriul islamic s-a micșorat în Irak și Siria în ultimele câteva luni, analiștii au sugerat că luptătorii ISIS, izgoniți din Orientul Mijlociu, ar putea ajunge în Afganistan.

În mai 2017, autoritățile afgane au declarat că au selectat o companie indiană și că această activitate ar începe odată ce procesul de achiziții a fost finalizat și acordurile finalizate. În august, autoritățile afgane au declarat că proiectul va dura trei ani, mutând termenul de finalizare al proiectului CASA-1000 în anul 2020.

Afganistanul este așteptat să primească 300 MW de energie electrică din Asia Centrală, restul de 1.000 MW continuând în Pakistan. Kabulul ar trebui să primească și taxe de tranzit de 50 milioane USD anual. Prin urmare, proiectul nu numai că asigură energia electrică, dar reprezintă și o sursă de venit pentru statele participante.

Published by Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan

The Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan (CCIRom-Tkm) is a non-governmental organization of public utility, autonomous and apolitical, founded in 2009 to promote the economic cooperation between Romania, Turkmenistan and other countries in the Central Asian region.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: