Odiseea spațială a Turkmenistanului continuă

Turkmenistanul a anunțat recent investiții mari în programul său spațial național. Este planificată dezvoltarea unui nou satelit pentru teledetecție, a infrastructurii terestre necesare industriei spațiale și a programelor de pregătire a specialiștilor.

Noul satelit are drept scop accelerarea dezvoltării a multor sectoare ale economiei cât și colectarea de date din vastele întinderi turkmene. Printre alte aplicații, satelitul va fi utilizat pentru: cartografierea liniilor electrice și a stațiilor de transformare, monitorizarea infrastructurii de petrol și gaze (câmpurilor petroliere, coridoarelor de conducte, detectarea deversărilor de petrol și a rafinăriilor), geoștiință      (administrarea resurselor naturale), agricultură (cartografierea fermelor și a pășunilor,  optimizarea producției agricole) și securitatea națională (monitorizarea proiectelor de infrastructură și a zonelor de frontieră)1 .

Noul satelit a fost menționat deja în noiembrie 2015 în timpul unei vizite oficiale a președintelui Turkmenistanului, Gurbanguly Berdimuhammadov, în China2,3.  Mai mult, Turkmenistanul și China au discutat despre oportunități de cooperare (între Agenția Spațială Națională a Turkmenistanului și Administraţia Naţională Chineză a Spaţiului) în domeniul cercetării spațiale4.

Dintr-o perspectivă istorică, apetitul Turkmenistanului pentru spațiu a început în 2005, când prima parte a cărții Ruhnama (o interpretare a istoriei turkmenilor scrisă pentru îndrumare morală de către fostul președinte Saparmurat Niyazov) a fost lansată în spațiu de o rachetă rusească Dnper. Descris ca un “satelit artificial”, containerul a mai inclus steagul turkmen precum și fanionul prezidențial5.

În octombrie 2009, a fost făcut un anunț cu privire la dezvoltarea unui prim satelit artificial turkmen care să “accelereze dezvoltarea sistemelor de comunicații ale țării, a Internetului și a televiziunii, să promoveze programe pentru protectia mediului și să studieze noi depozite de resurse naturale și să sprijine implementarea cu succes a altor programe de stat” 6.

La acel moment, satelitul Yamal (deținut de compania rusească Gazprom Space Systems) furniza emisiuni de televiziune digitală în limba rusă, reprezentând un instrument important de influența a Rusiei în Turkmenistan. Mai mult decât atât, compania rusă de telefonie mobilă MTS nu a mai putut obține o nouă licență de transmisie de la executivul turkmen7.  MTS avea la momentul respectiv 2,4 milioane de clienți pentru servicii de voce și Internet reprezentând aproape jumătate din populația Turkmenistanului. Având satelitul propriu, Turkmenistanul ar putea să pună capăt influențelor rusești asupra populației sale și să aibă o acoperire mai largă a evenimentelor din toată lumea.

În cadrul planurilor anunțate pentru programul spațial al Turkmenistanului, președintele Berdymukhamedov a înființat Agenția Spațială Națională a Turkmenistanului în mai 20119. Decretul prezidențial a instituit o nouă agenție spațială națională și a marcat necesitatea unei infrastructuri care să contribuie la construirea și urmărirea sateliților fără a menționa nimic despre zborurile spațiale cu echipaj uman.

Satelitul de telecomunicații TürkmenÄlem52 ° E / MonacoSAT a fost construit de compania franceză Thales Alenia Space și a fost plasat pe o orbită geostaționară de către racheta americană SpaceX Falcon 9 în aprilie 2015. Echipa turkmenă responsabilă de gestionarea operațiunilor pentru exploatarea satelitului a urmat un program intensiv de instruire din partea inginerilor de la Thales Alenia Space10. De asemenea, Thales a construit și asamblat cele două centre de control necesare funcționării și controlului satelitului (centrul principal de control situat în provincia Akhal și cel de rezervă localizat în provincia Dashoguz)11.

 

 

1 http://www.turkmenistan.gov.tm/_eng/?id=9596

2 https://en.trend.az/business/economy/2455841.html

3 http://www.turkmenistantelecoms.com/News/Turkmenistan-plans-to-launch-another-satellite

4 https://en.hronikatm.com/2016/10/turkmenistan-china-considering-space-co-op-opportunities/

5 http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/4190148.stm

http://www.turkmenistan.ru/page_id=3&lang_id=en&elem_id=15676&type=event&sort=date_desc

7 https://eurasianet.org/node/63243

8 https://eurasianet.org/node/64414

9 https://www.rferl.org/a/turkmenistan_creates_national_space_agency/24211149.html

10 http://www.aerospace-technology.com/projects/turkmenalem52emonacosat-telecommunications-satellite/

11 http://www.agelec.fr/en/reference/thales-as-turkmenistan-control-room/

Published by Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan

The Chamber of Commerce and Industry Romania-Turkmenistan (CCIRom-Tkm) is a non-governmental organization of public utility, autonomous and apolitical, founded in 2009 to promote the economic cooperation between Romania, Turkmenistan and other countries in the Central Asian region.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: